HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 7 januari 2017

Kramer wint de 5 kilometer en gaat aan kop op het EK Allround

Sven Kramer staat na 2 afstanden bovenaan het klassement van het EK Allround. Op de 500 meter werd Kramer 8e maar op de 5 km sloeg hij zijn slag door te finishen in een tijd van 6.10,58. Mede door een snelle slotronde (28,7) versloeg hij Jan Blokhuijsen met meer dan 6 seconden. In het klassement leidt Kramer met 0,75 seconden voorsprong op Blokhuijsen.


Het toernooi begon voor Kramer met een 36,81 (6e) op de 500 meter. “Een degelijke tijd na een niet al te beste start. Ik hoopte 36,5 te rijden maar ik reed 36,8. Als je ziet dat ook de sprinters allemaal 3-tienden langzamer waren, mag ik hier tevreden mee zijn.” Voor Kramer was het zijn eerste 500 meter van het seizoen. “Het is mijn zwakke punt en na zo’n 36,8 valt er wel een last van je schouders.”


De tweede dag op het gecombineerde EK allround en sprint werd afgesloten met de 5 kilometer. In een uitverkocht Thialf werd het een groot feest voor de Nederlandse schaatsliefhebbers. Twee ritten voor het einde zette Blokhuijsen een 6.16,86 op het scorebord. Een rit later was het aan Kramer om hier onder te duiken. Dat deed de achtvoudige Europese allroundkampioen door halverwege de race een voorsprong te nemen en deze tot op de finish uit te bouwen. De slotronde was met een 28,8 zelfs de snelste van zijn vijf kilometer.


Uitdager Blokhuijsen


De snelle tijd van Blokhuijsen hielp Kramer om wat extra gas te geven. “Als je ziet dat Blokhuijsen een 6.16 rijdt dan weet je dat je op een schema van 6.12 moet gaan rijden, dat het dan 6.10 wordt is voor mij ook wel een meevaller. Al moet ik wel zeggen dat ik ongeacht tegen wie ik moet schaatsen het allerbeste uit mijzelf wil halen. Als ik heel graag wil, betekent dat niet altijd dat ik ook echt harder ga. Soms kan het geforceerd werken.”


Ondanks een sterke uitdager kijkt Kramer vooral naar zichzelf. “Ik probeer mijzelf te verbeteren en ik ben dit jaar beter dan andere jaren. Ik heb er keihard voor gewerkt en dat resulteert in deze uitslagen. Je kan wel zeggen dat ik aan een tweede fase van mijn carrière ben begonnen. Met het niveau wat ik nu heb wil ik nog wel een aantal jaar door gaan.”


Kramer merkte de afgelopen dagen dat hij steeds beter werd. “Na de NK afstanden begon ik beter te worden en ik had vandaag ook echt goede benen. Daarnaast rijd ik met een bepaalde rust rond. Mentale gesteldheid is inherent aan je fysieke gesteldheid. Ik voel mij fysiek heel erg goed en dat geeft gewoon rust.“


Mooi toernooi in een vol Thialf


Kramer is enthousiast over het EK allround. “Het is lekker om in een bomvol Thialf te rijden en het is mooi dat de snelle tijden er nu ook aankomen.” Ook over de opzet van het gecombineerde EK is Kramer positief. “Ik ben bezig met mijn eigen toernooi en kijk niet echt naar de rest van het programma. Ik heb mooi toernooi verspreidt over twee dagen. We moeten dit kampioenschap zeker een kans geven. En of dit een lange dag is? Mijn vader werkt ook van 8 tot 5.”


Morgen staan de 1500 meter en de 10 kilometer op het programma. Kramer heeft voorsprong van 0,75 op Jan Blokhuijsen. “Ik ga morgen vol vertrouwen tegemoet. Ik voel me steeds meer thuis op de 1500 meter en hoop daar een goede basis neer te zetten zodat ik een solide 10km kan rijden.”


Douwe de Vries 7e


Na twee afstanden staat Douwe de Vries 7e in het klassement. Op de 500 meter reed De Vries een tijd van 37,46. Op de 5km moest de ervaren schaatser aantreden tegen de Noor Sverre Lunde Pedersen. De Noor was sneller en de Nederlander moest genoegen nemen met een 6.23,00. De 34-jarige schaatser start morgen op de 1500 meter met een achterstand van 5,68 op zijn ploeggenoot Kramer. 

Meer nieuws

13 februari 2017 in Schaatsen

Contin maakt ongelofelijke comeback en pakt zilver

De Fransman Alexis Contin was afgelopen weekend verantwoordelijk voor het laatste eremetaal in het rijtje successen van Team LottoNL-Jumbo. De 30-jarige schaatser pakte de zilveren medaille op de massastart. Een verrassende uitslag, omdat het niet vanzelfsprekend was dat hij de WK Afstanden zou halen.
12 februari 2017 in Schaatsen

Nuis bezorgt LottoNL-Jumbo 6e WK-titel

Kjeld Nuis heeft zondag in Gangneung Team LottoNL-Jumbo de 6e WK-titel bezorgd. De Zuid-Hollander veroverde het goud op de 1500 meter en zorgde daarmee dat de formatie van coach Jac Orie bij de mannen alle afstanden won, van 500 meter tot 10 kilometer. Op de massastart pakte Alexis Contin ook nog eens het zilver.
11 februari 2017 in Schaatsen

Kramer grijpt in Nederlands record de wereldtitel 10 kilometer

Sven Kramer heeft zaterdag op magistrale wijze de wereldtitel op de 10 kilometer veroverd. De 30-jarige schaatser van Team LottoNL-Jumbo scherpte het Nederlands record aan tot 12.38,89 en zag vervolgens dat zijn rivaal Jorrit Bergsma zich stukbeet op die tijd. Bergsma finishte na 12.43,95.
11 februari 2017 in Schaatsen

Eerste wereldtitel voor Kjeld Nuis

Kjeld Nuis heeft zaterdag zijn eerste grote internationale titel gewonnen. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo noteerde bij de WK afstanden in Gangneung een tijd van 1.08,26 en bleef daarmee alle concurrenten voor. Het zilver ging naar de Canadees Vincent de Haitre, de Nederlander Kai Verbij pakte brons.