HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 8 januari 2017

Sanneke de Neeling 7e op het EK sprint

Sanneke de Neeling is 7e geworden op het EK Sprint. De jonge schaatsster van Team LottoNL-Jumbo reed op de slotdag naar een 4e plek op de 500 meter en een 5e plek op de 1000 meter. Het EK sprint werd gewonnen door de Tsjechische Karolina Erbanova voor Jorien Ter Mors en Olga Fatkulina.


De Neeling liet tijdens de eerste afstand van de dag zien dat ze goed had geslapen. In rit 5 tegen Vanessa Herzog schaatste De Neeling naar een 38,77, een persoonlijk record. Herzorg opende hard maar de Nederlandse kon goed mee. “Toen we de laatste bocht uitkwamen zat ze nog iets voor me en dan wil je de race ook gewoon winnen. Ik kon er nog wat extra uithalen en dat resulteerde in een PR.”


1000 meter in een vol Thialf


Op de 1000 meter moest De Neeling aantreden tegen haar landgenoot Marrit Leenstra. Een Hollands feestje dus. “Leenstra en ik spraken met elkaar af om er een superrit van te maken. Thialf moest ontploffen en dat is ook nog eens gelukt. Thialf zat vol en dat geeft een hoop extra energie.” Die extra energie kon De Neeling omzetten in snelheid. Leenstra opende erg goed, maar De Neeling kon de achterstand beperken. Op de eerste kruising schaatste zij erheen in en in de daaropvolgende binnenbocht kwam ze langzij. “Dat gaf mij een goed gevoel voor het slot. Ik had het zwaar en mijn benen ontplofte maar met mijn tijd ben ik zeker tevreden. Gisteren was de 1000 meter al goed, maar nu was het opnieuw beter.


Ontspannen 


De Neeling stond na een moeilijke periode aan de start van dit EK Sprint. Door de afmelding van Schulting mocht de Neeling van start gaan. “Ik ben dit toernooi helemaal vrij in gegaan, ik was blij dat ik mocht rijden maar wilde ook wel laten zien dat ik hier mocht staan.” De schaatsster van Team LottoNL-Jumbo kampte met een dip na een teleurstellende start van het seizoen. “Ik ben nog nooit in zo’n goede vorm aan het seizoen begonnen. Als het dan niet lukt begin je wel aan jezelf te twijfelen. Door mijn prestatie van dit weekend is die twijfel wel weg. De eerste rondjes kan ik weer vol doorgaan en ik kan weer 27’ers schaatsen. Dat is de laatste ronde dan wat tegen valt is logisch na zo’n weekend. Ik ga met een goed gevoel van het ijs af.”


Voor de Neeling is het een goed moment om weer in vorm te raken. Over een twee weken staat het NK Sprint op het programma en daar is nog een ticket voor het WK Sprint te winnen. “Dit is een wereld van verschil vergeleken met het begin van het seizoen. Het gaat nu eindelijk weer de goede richting op, dus ik hoop dat ik dit door kan zetten met het oog op het NK sprint.”

Meer nieuws

13 februari 2017 in Schaatsen

Contin maakt ongelofelijke comeback en pakt zilver

De Fransman Alexis Contin was afgelopen weekend verantwoordelijk voor het laatste eremetaal in het rijtje successen van Team LottoNL-Jumbo. De 30-jarige schaatser pakte de zilveren medaille op de massastart. Een verrassende uitslag, omdat het niet vanzelfsprekend was dat hij de WK Afstanden zou halen.
12 februari 2017 in Schaatsen

Nuis bezorgt LottoNL-Jumbo 6e WK-titel

Kjeld Nuis heeft zondag in Gangneung Team LottoNL-Jumbo de 6e WK-titel bezorgd. De Zuid-Hollander veroverde het goud op de 1500 meter en zorgde daarmee dat de formatie van coach Jac Orie bij de mannen alle afstanden won, van 500 meter tot 10 kilometer. Op de massastart pakte Alexis Contin ook nog eens het zilver.
11 februari 2017 in Schaatsen

Kramer grijpt in Nederlands record de wereldtitel 10 kilometer

Sven Kramer heeft zaterdag op magistrale wijze de wereldtitel op de 10 kilometer veroverd. De 30-jarige schaatser van Team LottoNL-Jumbo scherpte het Nederlands record aan tot 12.38,89 en zag vervolgens dat zijn rivaal Jorrit Bergsma zich stukbeet op die tijd. Bergsma finishte na 12.43,95.
11 februari 2017 in Schaatsen

Eerste wereldtitel voor Kjeld Nuis

Kjeld Nuis heeft zaterdag zijn eerste grote internationale titel gewonnen. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo noteerde bij de WK afstanden in Gangneung een tijd van 1.08,26 en bleef daarmee alle concurrenten voor. Het zilver ging naar de Canadees Vincent de Haitre, de Nederlander Kai Verbij pakte brons.