HomeTeamJos van Emden

Jos van Emden

  • Nationaliteit Netherlands
  • Geboortedatum 18 februari 1985
  • Lengte 186 cm
  • Gewicht 74 kg

 

In 2016 had Jos van Emden een aantal grote doelen. De proloog van de Giro was daar een van. Een windtunnel-test moesten ervoor zorgen dat Van Emden optimaal aan de start in Apeldoorn kon verschijnen. Helaas mist hij een bocht en was hij kansloos voor deze tijdrit zege. Later in dat seizoen wist hij wel nog de proloog in Ster ZLM Toer te winnen en deed hij in de Eneco Tour nog lang mee voor de zege. De Giro in 2016 was met de mislukte proloog een koers waar hij niet graag aan terug denkt. Maar de editie van 2014 zal hij niet snel vergeten, de Schiedammer kende in Italië een persoonlijk hoogtepunt. Hij vroeg zijn vriendin tijdens de tweede tijdrit ten huwelijk en natuurlijk zei zij volmondig ‘ja’.

 

Jos van Emden heeft de gave om zichzelf en het publiek zo nu en dan flink te verrassen. Als 22-jarige belofte wist de Zuid-Hollander als een duveltje uit een doosje de Münsterland Giro te winnen. In 2013 herhaalde hij dat kunststukje. In 2009 maakte Van Emden als neoprof zijn debuut in een grote ronde. Een jaar later toen de Ronde van Italië in Amsterdam startte, liet hij zien over uitstekende tijdritbenen te beschikken. In een mondiaal topveld werd Van Emden negende. Later dat jaar verbaasde hij vriend en vijand door in de strijd om de nationale tijdrittitel Koos Moerenhout, Lieuwe Westra en Lars Boom te verslaan.


Daar hield het succes van Van Emden niet op. In 2015 waren de ogen van de gehele sportwereld op hem gericht toen hij in Utrecht tijdens de tijdrit van de Tour de France een tijdje in de 'hot seat' mocht plaatsnemen. Zijn uitstekende tijdrit leverde hem uiteindelijk een vijfde plaats op.