HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 7 november 2018

36-jarige De Vries in topvorm: 'Alle puzzelstukjes vallen momenteel in elkaar'

Douwe de Vries verkeert momenteel in de vorm van zijn leven. De 36-jarige allrounder van Team Jumbo wist op het World Cup Kwalificatietoernooi liefst drie tickets voor de eerste wereldbekers van het seizoen te bemachtigen. Daarnaast reed de kersvers vader op de 10.000 meter voor het eerst in zijn loopbaan onder de 13 minuten. 

"Ik wist dat de vorm goed was, maar dat ik me op drie afstanden zou plaatsen, had ik niet verwacht", zegt De Vries met een grote glimlach op zijn gezicht. "Dit is een geweldig begin van het seizoen. Als ik deze vorm weet vast te houden, kunnen er nog mooie dingen gebeuren." 

Op de eerste dag van het kwalificatietoernooi in Thialf plaatste De Vries zich op "zijn afstand", de 5000 meter, voor de eerste World Cups van het seizoen. Met een tijd van 6.17,90 eindigde hij als vierde achter Sven Kramer (6.17,89), Jorrit Bergsma (6.15,31) en winnaar Patrick Roest (6.08,98/baanrecord). Vervolgens wist hij ook indruk te maken op de 1500 en de 10.000 meter. 

Op de schaatsmijl werd hij verrassend derde achter teamgenoten Kjeld Nuis en Roest en op de langste afstand eindigde hij als tweede. De Vries noteerde op de 10.000 meter een tijd van 12.56,71, een persoonlijk record. Bovendien reed hij nooit eerder onder de dertien minuten op de tien kilometer. 

Als we hem vragen naar een verklaring waarom het zo goed gaat, antwoordt hij. "Ik denk dat het een combinatie is van meerdere dingen: het vaderschap, nieuw materiaal, de trainingsschema’s van Jac en de geweldige vorm van de ploeg. Alle puzzelstukjes vallen momenteel in elkaar." 

Bakfiets
De Vries legt uit dat de keuze voor nieuw materiaal een grote rol heeft gespeeld. "Vier weken geleden reed ik hier in Thialf op ander materiaal een 1500 meter. Ik noteerde een tijd van 1.49,02. Het ging voor geen meter, ik reed rond als een krant. Het leek wel alsof ik met een goede conditie op een bakfiets reed. Met nog twee ronden te gaan, was ik al helemaal kapot. Het was gewoon slecht." 

De weken voor het kwalificatietoernooi bracht De Vries veel tijd door op het ijs. Na de trainingen bleef hij langer om aan zijn materiaal te sleutelen. Uiteindelijk vond hij met nieuwe buizen datgene waar hij naar op zoek was. "Schaatsen is niet alleen hard rijden, maar je moet het ook kunnen volhouden. Met dit materiaal kan ik er weer alles uithalen wat erin zit." 

Vaderschap
Niet alleen op het ijs veranderde er veel voor De Vries. Halverwege oktober werd hij voor het eerst vader van zoontje Melle. "Het geeft zo’n fijn gevoel dat je samen met je vrouw zo'n klein bolletje geluk erbij hebt. Door de komst van die kleine heb ik soms de afleiding die ik nodig heb. Het zorgt ervoor dat je je hoofd leeg kunt maken en niet constant aan de wedstrijd denkt." 

De Vries vervolgt: "Zo'n plaatsingsweekend is natuurlijk best stressvol. Van tevoren kijkt iedereen tegen zo’n weekend op. Ik werd derde op de 1500 meter, maar je staat niet op een podium en krijgt geen medaille. Natuurlijk is het mooi dat je een ticket bemachtigt voor de World Cups, maar verder zit er niks aan vast. Het is vooral een wedstrijd van afvallers. Het is dan fijn als je ’s avonds na zo’n stressvolle dag even naar foto’s of video’s van die kleine kunt kijken."

Foto: Stephan Tellier


RELATED