HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 10 februari 2018

Achtereekte olympisch kampioen op 3000 meter

Carlijn Achtereekte is olympisch kampioen op de 3000 meter geworden en zorgt daarmee voor een daverende verrassing. De schaatsster van Team LottoNL-Jumbo finishte in een zeer snelle tijd van 3.59,21, een persoonlijk record op zeeniveau. Daarmee liet ze Ireen Wüst met 0,08 en Antoinette de Jong met 0,81 seconden vlak achter zich.

Achtereekte startte rap met 19,59 en klokte daarna twee snelle rondes binnen de 30 seconden. In de derde ronde had ze een verval van 0,8, maar daarna beperkte ze het verlies. De pupil van coach Jac Orie eindigde met 32,52, wat zorgde voor deze snelle eindtijd   

“Ik kan het niet geloven”, vertelde Achtereekte vlak na de wedstrijd. “Toen Wüst 0,8 seconden boven mij eindigde, had ik het niet meer. Maar er moesten toen nog zoveel vrouwen rijden.” Toen de laatste rit startte, wist ze dat ze sowieso een medaille had gehaald. “Ik had al brons, maar het waren vier zware minuten.”

De schaatsster werd van tevoren door de media niet aangewezen als topfavoriet. Ze won op een internationaal toernooi nooit eerder goud op de 3 kilometer. “Dat ik niet als favoriet werd aangewezen vond ik prima. Het was een fijne rol. Ik wilde gewoon een snelle tijd wegzetten en dat betaalde goed uit.” 

Orie is lyrisch over zijn pupil. “Ze doet iets gigantisch. Ik voelde heel de zomer al ergens dat er zo’n tijd in zat. Dat ze het op dit moment doet, is niet normaal. Ik had gedacht dat als we alles op alles zouden zetten, er misschien een podiumplek in zou zitten. Dat ze dit doet, is ongelofelijk.”

Volgens Achtereekte was deze tijd precies wat ze wilde. “Ik had een schema in mijn hoofd gemaakt waarvan ik dacht dat het zou lukken. Ik moest het perfect uitvoeren en geen fouten maken. Een tijd onder de vier minuten was goed. Ik heb de race vaak gevisualiseerd. Uiteindelijk is het gelukt”

Eerder schaatsten alleen Wüst en de Tsjechische Martina Sablikova op zeeniveau onder de vier minuten. “Ik had maandag geoefend en merkte dat de snelheid makkelijk kwam. Toen opende ik ook snel, maar volgens Jac moest ik daar niet van schrikken.” De derde ronde had Achtereekte een verval van 0,8 seconden. “Toen moest ik scherp blijven. Ik maakte te lange slagen, maar ik kon de rit mooi uitrijden.”

Orie zag haar de afgelopen weten in PyeongChang steeds beter worden. “In de oefenwedstrijd reed ze erg makkelijk. Ik was bang dat ze te snel zou openen, maar dat deed ze gelukkig niet. Van tevoren hadden we de tijden doorgenomen en ze reed ze allemaal. Zelfs nog sneller dan dat we hadden gehoopt.” Zondag is de officiële huldiging. Dan krijgt Achtereekte haar gouden medaille uitgereikt.

In de ochtend (Nederlandse tijd) komt Sven Kramer in actie op de 5000 meter. “Morgen moeten er aan veel zaken voldaan worden”, blikt Orie kort vooruit. “We gaan de 5 kilometer in met alles wat we hebben. We zullen zien wat het gaat brengen. Ik heb dus geen tijd om de overwinning van vandaag te vieren, maar ik heb het net al gevierd,” besluit de succescoach.

RELATED