HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 5 november 2018

Beune naar eerste World Cups: 'Stond te shaken van de zenuwen'

Voor Joy Beune kon het nieuwe schaatsseizoen niet beter beginnen. Het 19-jarige talent van Team Jumbo wist tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi twee tickets te bemachtigen voor de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen. De Bornse werd knap derde op de 1500 meter en op de 1000 meter eindigde ze als vijfde.  

Beune finishte op de schaatsmijl in een tijd van 1.57,25 en hoefde daarmee alleen Ireen Wüst (1.56,84) en winnares Antoinette de Jong (1.55,41) voor zich te dulden. Na afloop van haar race kon de Bornse nauwelijks geloven wat ze had gedaan. 

"Ik mag gewoon de World Cups in. Hoe vet is dat? Ik vind dit heel erg gaaf", aldus een dolenthousiaste Beune. "Ik had dit niet verwacht, maar natuurlijk wel gehoopt. Ik wilde het zo graag en het is mooi dat het gelukt is." 

Beune moest het in de laatste rit van de 1500 meter opnemen tegen Wüst. "Ik vond het heel gaaf om tegen Ireen te rijden. Het bracht natuurlijk wat extra spanning met zich mee, maar dat hoort erbij. Ik eindigde de rit zo dicht achter haar, dat ik dacht: ik moet het wel gehaald hebben. Toen zag ik 1.57,25 op het scorebord staan en Jac stond te juichen, dus ik wist dat het goed zat." 

De regerend wereldkampioene bij de junioren gaf toe dat ze vooraf erg zenuwachtig was. "Ik heb altijd veel zenuwen voor een race, maar dit was echt pittig. Ik stond zelfs te shaken in de inloophal. De dag duurde erg lang. Tijdens de tweede rit zat ik al op het middenterrein en ik hoefde pas als allerlaatste. Toen ik op het ijs stapte, voelde het goed, waardoor ik een hoop vertrouwen kreeg. Ik dacht: we gaan gewoon full gas en dan zien we wel wat het wordt." 

1000 meter
Op de slotdag van het World Cup Kwalificatietoernooi verzekerde Beune zich ook op de 1000 meter van een ticket voor de eerste World Cups. Met een tijd van 1.15,94 eindigde ze achter ploeggenote De Jong (1.15,83), Letitia de Jong (1.15,78), Wüst (1.15,57) en winnares Jutta Leerdam (1.15,33). 

"Ik ben een soort stoomlocomotief, dus ik moet eerst een beetje op gang komen en dan komen de rondjes vanzelf. Mijn opening ging niet zo goed. Vervolgens was mijn eerste rondje prima en sloot ik de race af met een goede slotronde. Al met al ben ik wel blij met mijn race." 

Ondanks haar twee tickets was Beune toch niet helemaal tevreden. Op zaterdag ging ze namelijk in de eerste ronde van de 3000 meter onderuit. "Ik ben heel blij met de twee tickets die ik heb bemachtigd, maar ik heb ook een beetje mixed feelings. Het is balen dat ik ben gevallen op de drie kilometer. Ik heb honderd keer de beelden teruggekeken, maar ik weet nog steeds niet hoe het komt. In één keer lag ik in de boarding." 

Japan
Voor Beune betekent het dat ze in Japan haar debuut mag maken in de World Cups bij de senioren. De eerste wereldbeker wordt verreden in Obihiro (16-18 november). Vervolgens staan er nog World Cups in Tomakomai (23-25 november), Tomaszów Mazowiecki (Polen) (7-9 december) en Heerenveen (14-16 december) op het programma. 

"Ik vind het geweldig dat ik naar Japan mag en zo’n hele cyclus mee mag maken. Het is goed voor mijn ontwikkeling, want ik ben ervan overtuigd dat ik er veel van kan leren. Ik kan niet wachten om mijn koffers te pakken, want ik heb er mega veel zin in."

RELATED