HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 21 februari 2018

Brons voor Kramer en Roest op ploegenachtervolging

Sven Kramer en Patrick Roest hebben met het Nederlandse team brons gepakt op de ploegenachtervolging. De mannen finishten in de olympische schaatshal in 3.38,40. Het team won de strijd om de derde plek van Nieuw-Zeeland. Eerder op de dag lukte het ze zich niet te plaatsen voor de finale.

Waar het maandag, waar de Nederlanders tweede werden, om de beste tijd ging, werkte de team pursuit woensdag met een knock-out systeem. In de halve finale kwamen de mannen in actie tegen de uiteindelijke winnaar Noorwegen. Hoewel de Nederlanders een stuk sneller waren dan maandag, bleken de Noren gewoonweg te sterk. Halverwege leek Nederland onder leiding van Kramer terug te komen, maar de Noren kwamen aan het einde met een versnelling en pakten de overwinning.

In de strijd om het brons schaatste de Nederlandse ploeg tegen Nieuw-Zeeland. Al snel bleek dat zij geen tegenstand konden bieden aan de Nederlanders. Na anderhalve ronde was het verschil 1,5 seconde en dat konden de Nieuw-Zeelanders nooit meer goedmaken. Uiteindelijk finishten de teams met ruim 4 seconden verschil in het voordeel van Nederland.

Kramer baalt van de bronzen medaille. “De enige troost is dat we in de halve finale hebben verloren van de uiteindelijke winnaar. Maar dat maakt eigenlijk niets goed.” Naast Kramer en Roest reed ook Jan Blokhuijsen. Vlak na de start had hij problemen met zijn schaats. “Het was niet fijn dat de veer van zijn schaats afschoot. Dit wil je niet in de finale. Maar je weet nooit of we anders wel gewonnen hadden”, vertelt Kramer.

Voor Roest is het, na het zilver op de 1500 meter, de tweede medaille deze Spelen. Toch is hij niet blij. “Met de team pursuit wil je op de eerste plaats staan, maar de Noren waren beter”, aldus de schaatser van Team LottoNL-Jumbo. “Ik heb alles geven en weet niet of er meer in had gezeten. Ik heb m’n best gedaan. Meer kon ik niet doen.”

In totaal heeft Team LottoNL-Jumbo, naast deze bronzen medaille, drie keer goud (Kramer, Nuis, Achtereekte) en eenmaal zilver (Roest) gehaald. Kjeld Nuis komt vrijdag in actie op de 1000 meter, terwijl Kramer de mass start nog rijdt. 

RELATED