HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 3 december 2017

Brons voor Nuis op 1500 meter op slotdag World Cup Calgary

Kjeld Nuis heeft brons gehaald op de 1500 meter op de slotdag van de World Cup in Calgary. Hij schaatste naar een tijd van 1.42,27, slecht een tiende boven zijn persoonlijke record. 

Nuis startte al vroeg op de 1500 meter. Na een opening van 23,17, sneller dan tijdens zijn persoonlijke record, schaatste hij naar rondjes van 25,1 en 26,1. In de slotronde had hij 1,7 seconden verval wat resulteerde in 1.42,27, goed voor het brons. Denis Yuskov won de rit voor Koen Verweij. 

“Het was een strakke rit”, vertelt Nuis na zijn race. “Op het laatste rechte stuk wilde ik nog alles geven en schaatste ik met twee armen los. Daardoor verloor ik de controle en laat ik misschien wel het zilver liggen. Yuskov was vandaag een maatje te groot.” De pupil van coach Jac Orie schaatste zijn tweede tijd ooit. “De tijden van de eerste rondjes zijn supernetjes, alleen de slotronde is dan net niet goed genoeg. Toen ik over de streep kwam dacht ik dat mijn tijd misschien goed was voor de overwinning. Maar ik moet mijn meerdere erkennen in Yuskov en Verweij.”

Nuis ziet dat zijn tijd niet ver van het goud en brons af ligt. “1, 2 en 3 zitten vlak bij elkaar. Ik ben goed op dreef. De afgelopen twee World Cup-wedstrijden waren niet goed. Maar de 1000 meter van gisteren en de 1500 meter van vandaag waren twee nette races. Dat geeft vertrouwen. Toch baal ik, ik had hier graag gewonnen.” 

500 meter
Hein Otterspeer en Jan Smeekens eindigden niet in de top op de 500 meter. Met 34,53 en 34,80 vonden de sprinters van Team LottoNL-Jumbo zich terug op de 10e en 16e plaats. De 500 meter werd ontsierd door drie valpartijen. Het ijs moest daarom gerepareerd worden waardoor de schaatsers steeds lang moesten wachten. 

Smeekens werd vlak voor zijn rit nog gevraagd om te wachten vanwege een ijsreparatie. Toen hij eindelijk mocht starten, produceerde de Raaltenaar een valse start. Bij de herstart maakte hij vervolgens een kostbaar foutje waardoor een toptijd al onmogelijk was.

Otterspeer kwam tot een degelijke rit en finishte slechts 0,06 seconde boven zijn persoonlijk record. Daarmee eindigde hij als 10e.

De schaatsers van Team LottoNL-Jumbo gaan volgende week niet van start in Salt Lake City. Ze kiezen voor een trainingskamp in het Italiaanse Collalbo op zich optimaal voor te bereiden op het Olympisch Kwalificatie Toernooi eind december in Thialf.

RELATED