HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 12 februari 2017

Nuis bezorgt LottoNL-Jumbo 6e WK-titel

Kjeld Nuis heeft zondag in Gangneung Team LottoNL-Jumbo de 6e WK-titel bezorgd. De Zuid-Hollander veroverde het goud op de 1500 meter en zorgde daarmee dat de formatie van coach Jac Orie bij de mannen alle afstanden won, van 500 meter tot 10 kilometer. Op de massastart pakte Alexis Contin ook nog eens het zilver.


Nuis reed in 1.44,36 naar de gouden medaille. De Rus Yuskov werd tweede in 1.44,67 en Kramer veroverde zijn eerste bronzen medaille ooit bij een WK afstanden: 1.45,50.


“Ik weet niet hoe ik dit gedaan heb. Eindelijk lukt alles”, aldus Nuis vol ongeloof. “Het gaat zo goed dit jaar, gisteren eindelijk wereldkampioen op de 1000 meter en vandaag voelde ik mij opnieuw ontzettend sterk. Heerlijk om zo te schaatsen.”


Nuis startte in de elfde rit tegen Yuskov. Nuis pakte al snel de voorsprong en wist dat tot de streep te behouden. “Ik dacht, ik open gewoon relaxed en dan drie rondjes zo hard als ik kan. Ik heb zo’n lekkere rit gereden. Ik kon tot het einde diep blijven zitten en lekker schaatsen. Dan komt er zo’n tijd uit waarvan je alleen maar kan dromen.”


“Ik heb nu al zin in volgend jaar. Als ik dit nu op dit ijs kan met nog een goede zomer in het vooruitzicht. Laat ze maar komen. Iedereen zal er hard voor werken, maar zij hebben een slag in te halen. Echter kunnen ook wij op sommige vlakken beter worden en daar gaan we alles aan doen.”


Nuis mag hij zich na dit seizoen eindelijk wereldkampioen noemen. “Ik voelde dat ik heel blij ben om na een jaar alles te hebben gewonnen ook de 1000 meter op een WK te winnen. Dat zorgde ervoor dat ik ook vandaag de 1500 meter op mijn naam kon schrijven. Een droomweek voor mijzelf, maar ook voor de ploeg. Het is fantastisch om dit met het team te bereiken. We halen veel inspiratie uit elkaar en tillen elkaar constant naar een hoger niveau.”


Sven Kramer


Kramer zette halverwege de wedstrijd een 1.45,50 op het scorebord. Alleen Yuskov en Nuis kwamen daar nog onderdoor. Kramer: “Het moge duidelijk zijn: als ik rijd, rijd ik voor de winst. Yuskov en Kjeld reden vandaag gewoon harder. Na een weekend met een mooie 5 kilometer en een loodzware 10 kilometer ben ik niet ontevreden met deze bronzen medaille.”


Volgens Kramer lag het niet alleen aan de zware 10 kilometer. “De tweede ronde was gewoon jammer. Ik open goed voor mijn doen met een 24,1, vervolgens een 26,5 en dan een 27,3. Dat is gewoon teveel.”


Kramer ziet er geen problemen in dat zijn ploeggenoot, Nuis, zijn grote concurrent is. “Uiteindelijk wil je allebei de rit winnen. Maar ik denk dat we heel veel aan elkaar hebben. Tijdens trainingen in de zomer stuwen elkaar naar een hoger niveau. Op het ijs moeten we het vervolgens uitvechten.”Kramer kijkt tevreden terug op deze WK Afstanden. “De laatste anderhalf jaar gaat het beter en beter. Ik verbaas mijzelf ook nog wel. Een mooie 5 kilometer en vervolgens een PR op de 10 kilometer. Dat is gewoon fantastisch. Ik doe het goed, maar ook zeker de ploeg. We hebben alle individuele afstanden gewonnen. Dat is indrukwekkend en speciaal. Het is altijd goed om in zo’n dynamiek met elkaar te trainen. Als er meerdere mensen gaan winnen geeft dat elkaar vertrouwen.”


De derde Nederlander op de 1500 meter was Patrick Roest, hij schaatste in de 10e rit naar een 1.46,16. Goed voor de 6e tijd op de 1500 meter.


Team LottoNL-Jumbo overheerst


Team LottoNL-Jumbo vertrekt uit Korea met in totaal zes gouden medailles. Sven Kramer won de 5 en de 10 kilometer, Kjeld Nuis de 1000 meter en 1500 meter. Jan Smeekens pakte de 500 meter en Douwe de Vries veroverde de titel op de ploegenachtervolging. Tot slot behaalde Kramer de bronzen medaille op de 1500 meter en wist Alexis Contin zilver te pakken op de massastart.


Coach Jac Orie noemt het ongelooflijk dat Team LottoNL-Jumbo met zoveel medailles naar huis gaat. “Ik ben hier super trots op om al die afstanden zo naar binnen te slepen. Er zijn zoveel dingen die goed moeten gaan om dit te kunnen bereiken. Vijf afstanden winnen, als je daar van tevoren over nadenkt, denk je dat het onmogelijk is. Maar blijkbaar kan het. Dit is geweldig om mee te maken.”


“We zijn al het hele jaar bezig om naar de Spelen van 2018 toe te werken. De WK Afstanden waren een blauwdruk hiervoor. We zijn elke dag bezig met die jongens te verbeteren, ik denk dat het altijd beter kan. Het klinkt heel gek, maar we gaan evalueren en er heel hard aan werken om het nog beter te maken.”


Alexis Contin zilver op de massastart


Tijdens het afsluitende onderdeel, de massastart, wist Alexis Contin tweede te worden achter de Amerikaan Joey Mantia. “Ik was na al het blessureleed al heel blij met de vijf kilometer, maar deze zilveren medaille is helemaal fantastisch. De wedstrijd verliep goed en je moet slim zijn om hier podium te rijden. Het was een bijzondere race, anders dan tijdens een World Cup.”


Al snel ontstond er een kopgroepje waar Contin in eerste instantie niet bij zat. “Toen het groepje wegging, wist ik dat ik erheen moest rijden. Als ik dat niet zou doen, was mijn wedstrijd voorbij. Op vier ronden voor het einde reed ik weg uit de groep en alleen Mantia kon erbij komen. Hij liet daarna zien dat hij duidelijk sterker was en won de race. Ik pak hier zilver en ben daar ontzettend blij mee.”


RELATED

17 november 2017 in Schaatsen

Otterspeer snelt naar zilver op 500 meter