HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 17 maart 2018

Eindzege 1000 meter voor Nuis, Otterspeer wint 500 meter tijdens wereldbekerfinale

Team LottoNL-Jumbo heeft een zeer succesvolle eerste dag beleefd tijdens de wereldbekerfinale in Minsk. Kjeld Nuis won de 1000 meter en pakte daarmee de voor de derde keer op rij de eindzege op die afstand. Hein Otterspeer won de 500 meter, vlak voor zijn teamgenoot Jan Smeekens, die tweede werd.

Voor Nuis kwam er zo een smakelijk toetje aan een toch al zo succesvol seizoen waarin hij twee gouden medailles won op de Olympische Spelen (1000 en 1500 meter). “Het was wel zwaar hoor, het was net aan”, doelde hij op zijn nipte ritzege op Havard Lorentzen en op de eindoverwinning in de wereldbeker. “Ik ben positief verrast. Dat ik dit vandaag kon, daar sta ik echt versteld van. Ik voel me niet super meer, ik ben de afgelopen week verkouden geweest. Ik kwam nog wel goed op snelheid, maar in zo’n laatste bocht voel ik dat het echt op is. Wel voelde ik dat ik hem (Lorentzen, red.) te pakken had. Ik dacht: yes die is binnen. Dit was de kers op de taart.”

Ondanks zijn zeer succesvolle Spelen was opladen voor deze wedstrijd niet lastig, zei hij. “Ik sta altijd gemotiveerd aan de start. Anders kun je beter niet starten. Ik ga er altijd voor en ik wilde dit ook doen. Ik vind het veel te mooi, wedstrijden rijden. De wereldbekerfinale is gewoon een mooie wedstrijd.”

De succesvolle dag voor de ploeg werd eerder al overtuigend ingeluid tijdens de eerste 500 meter van het weekeinde. Hein Otterspeer won de afstand in een tijd van 35,06. Hij was daarmee één honderdste van een seconde sneller dan zijn teamgenoot Jan Smeekens. Het was voor het eerst sinds het seizoen 2013 (Calgary, 1000 meter) dat hij een wereldbekerwedstrijd won.

“Het is al zo lang geleden. In Stavanger miste ik hem eerder dit seizoen net, op een honderdste, en nu heb ik hem op een honderdste. Ik vind het heerlijk”, zei een blije Otterspeer. “Nu loopt het een keer en valt het goed op z’n plek. Ik dacht: ik ga nog even alles eruit halen wat erin zit. Zeker nu iedereen terug is van de Spelen. Nu laat ik weer zien wie ik ben. Dat is de motivatie geweest om de maand februari (Otterspeer plaatste zich niet voor de Olympische Spelen, red.) toch nog goed door te komen en hier nog een keer goede ritten te laten zien. Met de winst is dat vandaag gelukkig gelukt.”

Otterspeer staat met nog een wedstrijd te gaan derde in het wereldbekerklassement van de 500 meter. Zondag staat de laatste 500 meter van het seizoen op het programma. “Het wordt gewoon weer alles of niets. Deze heb ik in ieder geval in mijn zak en ik ben heel blij dat ik die al heb. Ik zal er alles aan doen om een podiumplek te halen.”

(foto's Willem Kruithof)

RELATED