HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 5 oktober 2017

Huizinga: 'Ik had meer haantjesgedrag verwacht'

Chris Huizinga schaatst aankomend seizoen voor het eerst in de kleuren van Team LottoNL-Jumbo. Afgelopen zomer trainde de twintigjarige allrounder mee met het team. Hoe is zijn voorbereiding gegaan?

 

Hoe verloopt deze zomer in vergelijking met vorige zomer?

Deze zomer verloopt heel anders. Vorig jaar skeelerde ik nog wedstrijden in de zomer en richtte ik me bijvoorbeeld op het EK skeeleren. Nu heb ik dat aan me voorbij laten gaan, de focus lag geheel op het schaatsen. Dat is een groot verschil in vergelijking met vorig jaar. Nu heb ik nieuwe doelen en nieuwe trainingspartners die bijna allemaal wereldkampioen zijn.

 

Wat is het meeste opgevallen binnen het team?

Binnen de allround-ploeg met onderen anderen Sven en Douwe moet je naast supergoed kunnen schaatsen, ook goed mee kunnen komen op disciplines als wielrennen en skeeleren. Anders bestaat het gevaar dat je lost tijdens een training. Zelfs hen bijhouden met skeeleren was behoorlijk lastig eerste paar weken. 

 

Waar heb je de grootste stap gezet? Met skeeleren, fietsen of krachttraining?

Ik denk vooral met fietsen. Bij mijn oude ploeg fietste we nooit zo hard, nu komen we regelmatig met een gemiddelde van 36 of 37 terug van een training. Na zo’n fietsrit was ik behoorlijk gesloopt, maar van die trainingen ben ik veel sterker van geworden. Ook mijn krachttrainingen zijn technisch veel beter dan eerst. 

 

De eerste weken moest je behoorlijk aanpoten. Wanneer merkte je dat je beter werd?

In het begin was alles pittig. Uiteindelijk raakte ik getrainder en kon ik de hardheid beter ‘handelen’. Na anderhalve maand ging het al een stuk beter, ik merkte dat ik een stap heb gezet. 

 

Is er iets wat je verbaasd heeft over deze ploeg?

Het is eigenlijk wat ik had verwacht. Het gaat er heel professioneel aan toe en de sfeer goed. Wel had ik verwacht dat er meer haantjesgedrag zou zijn omdat schaatsers allemaal concurrenten van elkaar zijn. Maar iedereen helpt en begeleidt elkaar.

 

Hoe sta je er nu voor?

 

Dat is nu nog lastig te zeggen. Deze week schaats ik mijn eerste wedstrijd. Ik verwacht dat ik persoonlijke records ga rijden. Maar hoe hard ik ga schaatsen, is afwachten. De testen die ik bij Jac doe, lijken heel goed te zijn. Daar ben ik tevreden over. Ik wil dit seizoen gewoon hard rijden, mezelf verbeteren, leren van de jongens en kijken wat seizoen verder brengt.

 

RELATED