HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 28 april 2017

Jorritsma wil er aankomend seizoen weer staan

Met een World Cup-overwinning en diverse top tien-plaatsen deed Gerben Jorritsma twee jaar geleden met de besten mee. Het afgelopen seizoen lukte het hem niet om goede uitslagen te rijden. Wat gaat de jonge sprinter het Olympische seizoen anders doen?


Wat is de oorzaak van je mindere seizoen?

Het was een opeenstapeling van kleine dingen, alles viel tegen. Mijn schaatsschoen brak, ik was niet fit en ben verhuisd. Dat heeft allemaal niet geholpen, maar ik heb mijn kop niet laten hangen. Wanneer ik dat doe, ga ik niet sneller schaatsen. Zodra het bij mij slecht gaat, wil ik zo snel mogelijk beter worden. 


Wat ga je dit jaar anders doen?

De huidige manier van trainen heeft altijd goed gewerkt, dus dat blijf ik doen. Alleen moet ik me af en toe wat meer inhouden. Ik train eerder te hard dan te zacht. Ik moet sparen wanneer ik moet sparen en gas geven wanneer ik gas moet geven.

 

Heeft de World Cup-overwinning van twee jaar geleden je sterker gemaakt ondanks je mindere jaar?

Het voordeel van die overwinning is dat ik weet dat ik het kan. Dat seizoen was erg goed, het bevestigt dat ik snel ben. Ik heb de afgelopen jaren elk jaar grote stappen gemaakt, maar vorig jaar lukte het niet om de volgende stap te zetten.

 

Het is nu april. Wat is je route naar het schaatsseizoen?

Ik heb een voorsprong gepakt, ben het seizoen eerder begonnen. Ik heb al veel op de fiets gezeten. Ik doe nu de trainingen die ik moet doen en let nog beter op dat ik het juiste doe. In de zomer ben ik steeds twee weken thuis en dan weer twee weken weg met het team. Het is een ritme: wakker worden, trainen, eten, slapen en ‘repeat’. Als ik dit doe, kan het daar niet aan liggen.

 

Mis je het niet om nu op de schaatsen te staan?

Momenteel zijn alle banen dicht, maar die gaan vrij snel weer open. Het hele jaar door wedstrijden schaatsen trek ik niet. Het is goed om wat anders te doen om fit te blijven en me mentaal op te laden. In de winter sta ik altijd op de schaats, maar in de zomer fiets of skeeler ik en doe ik aan krachttraining.

 

Wat wil je aankomend seizoen bereiken?

Ik wil het niveau bereiken wat ik waard ben. Voor mij zijn de eerste wedstrijden bij wijze van spreken net zo belangrijk als het kwalificatietoernooi en de Spelen. Ik wil van begin tot eind een superhoog niveau halen. Twee jaar geleden zat ik vlak achter Kjeld Nuis. Die is nu wereldkampioen, dus met die tijd moet ik podium kunnen rijden. Daar streef ik naar. 

RELATED