HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 1 december 2017

Kramer boekt zestigste World Cup-zege met overwinning op 5 kilometer

Sven Kramer heeft de 5 kilometer van de World Cup in Calgary gewonnen. Het is zijn zestigste zege in de wereldbeker. Carlijn Achtereekte won de 3 kilometer in de B-groep en reed met 3.58,63 een persoonlijk record.

Kramer startte in de laatste rit tegen Ted-Jan Bloemen. De Canadees zette gelijk de aanval in, maar Kramer volgde hem. Op 3 kilometer zette de Nederlander een rondje neer van 28,3 en reed hij weg bij Bloemen. Uiteindelijk finishte hij in 6.07,04, terwijl Bloemen in 6.08,54 over de streep kwam.

“Mijn rit begon mat, ik had verwacht dat ik makkelijker snel zou starten”, vertelt Kramer na zijn race. “Ik had harder willen rijden, maar dat is van veel factoren afhankelijk. Dat is ook de magie van een wereldrecord.” Hij schrok niet van de snelle start van Bloemen. “Als ik een duel rijd, laat ik me op sommige momenten teveel verslappen. In een race tegen de klok is het anders, maar dat was vandaag niet nodig.” 

Voor aanvang van de wedstrijd werd veel gespeculeerd over een wereldrecord. Kramer vestigde het huidige record 10 jaar geleden in Calgary, waar hij op vrijdag 4 seconden van finishte. “Een wereldrecord rijden is momenteel niet het belangrijkste. In de ritten voor mij was het lastig voor de schaatsers om onder de 6.10 te rijden. Daardoor wist ik dat het erg moeilijk zou worden. Ik had daarom voor mijn rit besloten om niet voor het record te gaan.” 

Concurrent Jorrit Bergsma kwam er niet aan te pas. Hij eindigde op de laatste plek, 15 seconden achter Kramer. “Hij rijdt onder de maat, dit gun ik niemand.”

Achtereekte

Achtereekte reed een persoonlijk record op de 3000 meter. “Vooral het begin was heel sterk”, zo analyseert ze haar race. “De eerste vijf rondjes waren heel steady, daarna moest ik doorbijten. Al met was het een nette race. Ik had op deze tijd gehoopt, het was spannend wat ik zou kunnen.” 

 De schaatster van Team LottoNL-Jumbo verbeterde haar PR met ruim twee seconden. “Ik ben beter dan ooit. Dat voelde ik al aan het begin van de winter, maar het kwam er niet uit. Dit persoonlijke record is speciaal, maar ik wil met het Olympisch Kwalificatie Toernooi het echt laten zien. Dit geeft veel vertrouwen, ik weet dat er meer in zit.”

Achtereekte vliegt maandag naar het Italiaanse Collalbo. “Daar start mijn trainingsblok richting het OKT. Het is nodig om mijn lichaam weer te prikkelen zodat ik er over drie en een halve week sta in Heerenveen.”

Zaterdag staan de 1000 meter en ploegenachtervolging op het programma in Calgary. 

RELATED