HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 11 juli 2017

Kramer: "Ik ben op de juiste weg"

Terwijl de wielrenners van Team LottoNL-Jumbo actief zijn in de Tour de France of zich voorbereiden op de tweede seizoenshelft, staan de schaatsers alweer op het ijs in Thialf. Maar Sven Kramer kan het niet laten om af en toe op de fiets te springen. En juist tijdens het fietsen brak hij enige tijd geleden zijn sleutelbeen. Hoe is het nu met hem?

 

“Ik sta er goed voor, zeker gezien de omstandigheden. Ik heb weinig hinder ondervonden van mijn sleutelbeenbreuk want ik heb goed door kunnen bouwen richting het zomerijs. Ik heb veel wedstrijden gefietst en een solide basis kunnen leggen aan het begin van de zomer. Dat is belangrijk voor de specifieke trainingen die nu steeds meer op het programma staan.”


Heb je overwogen om geen wedstrijden meer te fietsen?

“Nee, eigenlijk niet. Het is een belangrijk trainingsproces voor mij. Zonder wedstrijden is dat proces lastig te vervangen. Het is moeilijk om die prikkels te krijgen buiten competitie om. Ik vind het heel leuk om te doen, haal er energie uit en word er beter van. Daarnaast kun je trainingsrit ook vallen. Tijdens wedstrijden is het risico groter, maar ik heb geen angst gekregen door de val.”

 

Waaruit krijg je de bevestiging dat je er goed voorstaat?

“Dat blijkt uit testen. Ten tweede, en dat is misschien wel het allerbelangrijkste, uit het gevoel op het ijs. Ik heb een goed gevoel op de schaatsbaan in Thialf. Dat is een teken dat ik op de juiste weg ben. Ik ben, net als de afgelopen twee jaar, aan het doorgroeien naar hopelijk een hoogtepunt in februari.”

 

Vorig seizoen schaatste je erg goed met scherpe tijden. Is het mogelijk om nog harder te gaan?

“Ik heb inderdaad snelle tijden gereden in Korea. Een persoonlijk record op de 10 kilometer en een laaglandrecord op de 5 kilometer. Maar ik denk dat het harder kan en ook dat ik harder zal moeten. Dat is een uitdaging. Ik heb genoeg punten waarvan ik denk dat ik ze kan verbeteren, dus er zit zeker nog rek in.

 

Merk je dat je al verbetert op die punten?

“Het is moeilijk om het in de zomer al te zeggen of dat zo is of niet. Het enige wat ik nu kan doen zijn voorwaarden zo optimaal mogelijk scheppen en mijn lijf zo optimaal mogelijk voorbereiden op de winter. Als de voorwaarden er zijn om harder te schaatsen, dan moet het in de winter nog wel gebeuren natuurlijk. Maar ik heb het idee dat de voorwaarden steeds beter worden.”

 

De conclusie is dat je ondanks de sleutelbeenbreuk op schema ligt?

“Ja. Ik denk niet dat ik zonder de breuk er anders had voorgestaan dan dat ik er nu met sleutelbeenbreuk voorsta.”


Foto: Stephan Tellier

RELATED

1 mei 2018 in Schaatsen

Thomas Krol naar Team LottoNL-Jumbo