HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 28 december 2017

Kramer kwalificeert zich voor Olympische Spelen na winst op 10 kilometer

Sven Kramer heeft zich definitief geplaatst voor de Olympische Spelen. Hij eindigde als eerste op de 10 kilometer in 12.54,04. Dankzij zijn overwinning op het Olympisch Kwalificatie Toernooi heeft hij ook een startbewijs in handen voor de 5 kilometer en de team pursuit.

De Fries lag lange tijd op schema om een baanrecord te rijden, maar liet dat halverwege gaan. Met slechts drie rondes boven 31 seconden schaatste hij een strakke rit. Concurrent Jorrit Bergsma werd tweede op ruim 4 seconden achterstand.

Na afloop was Kramer vooral blij dat hij een goede wedstrijd had gereden. “Ik ben aan mijn stand verplicht me te plaatsen voor Korea, maar je weet het nooit.” Dinsdag eindigde hij nog als tweede op de 5 kilometer. “Dat was niet goed. Ik had wel het gevoel dat ik in goeden doen was, maar liet het niet zien. Vandaag heb ik me weten te revancheren." 

Het doel van de houder van het Nederlandse record was om rond de 12.50 te rijden. “Daarvoor moet je continu rondjes van 30.7 rijden. Daar zat ik steeds één of twee tiende boven.” Onderweg had Kramer wel het gevoel dat hij kon versnellen. “Het is een risico om dat nu te doen. Als het om goud gaat, is het alles of niets. Nu was het belangrijkste dat ik me zou plaatsen, dus ik heb een beetje ‘op safe’ gereden. Maar ik moet scherpe ritten rijden. Van een race zoals deze word ik beter,” besluit hij.

Coach Jac Orie spreekt van een ‘hele goede rit’ van zijn pupil: “Hij startte goed. Daardoor liep hij niet achter de feiten aan, maar zat hij gelijk op het juiste schema. Daardoor kon hij de hele wedstrijd een stuk rustiger schaatsen dan dinsdag op de 5000 meter.” 

De Vries

Douwe de Vries finishte in 13.12,78. Het was volgens hem een betere rit dan afgelopen dinsdag op de 5 kilometer. “Deze tijd is lang niet genoeg, maar ik ben hier wel tevreden mee. Dit is een van de betere 10 kilometers van de afgelopen vier jaar.” Aan het eind van de wedstrijd versnelde hij nog. “Ik ben blij dat ik de moed niet op heb gegeven na de 5 kilometer. De 10 kilometer is altijd lastiger voor mij, maar ik ben blij dat ik ervoor gevochten heb.”

De Neeling

Sanneke de Neeling reed 38,64 op de 500 meter en werd vierde. Ze komt net niet in aanmerking voor een ticket voor de Olympische Spelen. Volgens Orie heeft de schaatsster goed gereden: “Dit is haar beste tijd op de 500 meter ooit in Thialf. Het is heel vervelend dat het net niet genoeg is, maar dat is topsport.” De Neeling start vrijdag ook op de 1500 meter. “Als je start, heb je kansen. Met de vorm die zij nu heeft, moet ze in de buurt kunnen komen van de derde plek. Maar of dat voldoende is, weten we niet,” besluit de trainer van Team LottoNL-Jumbo.

Vrijdag, op de een na laatste dag van het Olympisch Kwalificatie Toernooi, staat de 1000 meter mannen en 1500 meter vrouwen op het programma. 

RELATED