HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 26 december 2017

Kramer officieus geplaatst voor 5000 meter Olympische Spelen

Sven Kramer is als tweede geëindigd op de 5000 meter op het Olympisch Kwalificatietoernooi in Heerenveen. Daarmee heeft hij zich nog niet officieel geplaatst voor de Olympische Spelen, maar staat hij wel met anderhalf been in Korea voor zowel de 5000 meter als de ploegenachtervolging. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo reed een tijd van 6.15,79, zeven tiende achter winnaar Bob de Vries.

Kramer zette voor zijn doen een teleurstellend resultaat neer. Het is ruim twee jaar geleden dat hij voor het laatst verloor op de 5000 meter.  “Ik reed vandaag een te matte rit. Bij de start viel ik bijna en mijn opening van 19,0 was niet goed. Vervolgens schaatste ik de hele tijd een paar tienden boven het schema van De Vries. Ik gokte op een eindschot. Met nog vijf ronden te gaan reed ik 29,3, maar ik kon het niet doortrekken,” legt hij na afloop uit. “Ik reed daarvoor te lang 29,7, waardoor het in deze omstandigheden te lastig is om 28,9 te rijden. Normaal gesproken moet dat, maar nu lukte het niet.”

Volgens Coach Jac Orie onderschatte Kramer de rit. “Dat klopt,” beaamt de regerend Olympisch Kampioen. “Ik heb hier misschien wel het beste geslapen vannacht, terwijl om me heen iedereen in paniek is. Normaal gedij ik goed onder deze omstandigheden, maar vandaag sportief gezien niet. Ik heb niet het gevoel dat mijn conditie niet goed is. Ik neem dit alleen mezelf kwalijk.”

Roest  

Patrick Roest zette een tijd neer van 6.20,36, goed voor een vijfde plek. Na afloop was hij daar niet tevreden over. “De tijd die ik in gedachten had was sneller. Maar de omstandigheden waren veel lastiger dan ik had verwacht. Ik heb hier drie dagen op snel ijs kunnen schaatsen, maar na zes rondjes zat ik vandaag eigenlijk al helemaal stuk. Het ging toen niet meer zoals in de training.” De 22-jarige schaatser, die in september nog zijn onderarm brak, startte snel. “Ik ging er dapper in, maar ik merkte al snel dat ik niet lekker door kon rijden. Ik probeerde de rondetijden op 29,7 te houden, maar de tijd liep langzaam op. Dat is jammer.” 

Douwe de Vries reed met 6.26,36 niet de tijd waarop hij hoopte. “Hier kan ik helemaal niets mee. Ik wil niet te veel excuses zoeken, want ik had gewoon harder moeten rijden.” Het ijs was niet in het voordeel van De Vries. “Ik schaats liever op hard ijs. Dat lag er de laatste tijd, maar vandaag ineens niet.” Wereldkampioen bij de junioren Chris Huizinga eindigde in 6.25,86 op de negende plaats.

Sanneke de Neeling heeft zich niet geplaatst voor de 1000 meter. Ze finishte in 1.16,92 en eindigde daarmee op de achtste plaats. De komende dagen start de voormalig Nederlands Kampioene Sprint nog op de 500 en 1500 meter. 

Woensdag staat de 3000 meter vrouwen met Carlijn Achtereekte en de 500 meter mannen met Jan Smeekens, Hein Otterspeer, Gerben Jorritsma en Kjeld Nuis op het programma in Thialf. 

RELATED