HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 15 februari 2018

Kramer schaatst buiten medailles op 10 kilometer

Sven Kramer is er niet in geslaagd om de olympische titel op de 10 kilometer te veroveren.  De schaatser van Team LottoNL-Jumbo finishte in 13.01,02 en eindigde daarmee op de zesde plek.

“Dit is onwijs balen. Ik heb hier jaren alles aan gedaan”, vertelt Kramer na de wedstrijd. Na enkele rondes leek het er al op dat hij geen toptijd zou rijden. “Ik raakte de slagen niet lekker en reed niet efficiënt. De eerste 5 kilometer kwam ik nog wel door, maar techniek en efficiëntie zijn op de 10 kilometer veel belangrijker dan op de 5”, analyseert Kramer zijn race.

“Ik reed mezelf vast en kon de rondjes 30,3 niet vasthouden. Ik zat er niet goed in. Mijn rondetijden liepen op in plaats van af. Het was gewoon slecht”, vertelt de pupil van Jac Orie eerlijk. Ted-Jan Bloemen pakte het goud met 12.39,77, vlak boven het baanrecord van Kramer. Jorrit Bergsma en Nicola Tumolero completeerden het podium. Kramer had van tevoren al het gevoel dat het lastig ging worden. “Bloemen rijdt een hele goede tijd. Vorig jaar was ik hier sneller, maar dit jaar zeker niet.”

Volgens de schaatser had hij niet de topvorm die hij vorig jaar wel had. “Dat zie je aan mijn 5 kilometer. Ik ben blij met mijn olympische goud medaille op die afstand, maar het geen superrit. Vorig jaar reed ik drie seconden sneller.”

Orie 

Zijn trainer Jac Orie had de mindere prestatie van zijn pupil niet van tevoren zien aankomen. “Ik zag hier geen tekenen van in de training. De wedstrijd van vandaag verschilt veel met de trainingen van afgelopen week. Bij de start kwam hij al niet in zijn ritme en halverwege liepen de rondetijden op”, blikt hij terug op de wedstrijd.

De coach van Team LottoNL-Jumbo kon direct na de race geen verklaring geven. “Na afloop kunnen we er veel oorzaken bijhalen wat het kan zijn. Over het algemeen laat hij zien dat het goed met de druk om kan gaan, dus ik weet ook niet precies wat het is”, sprak Orie.

“Het is vervelend dat het nu gebeurt, maar dat is sport op het hoogste niveau. Sven is ook maar een mens en dan kan dit gebeuren.”

Of Kramer over vier jaar nog een poging waagt, weet de schaatser nog niet. “Op dit moment is dat een brug te ver. Natuurlijk wil ik graag het olympisch goud op de 10 kilometer winnen. Maar ik had het hier beter moeten doen en dat heb ik niet gedaan.”

Eerder haalde Kramer wel het goud op de 5 kilometer. Carlijn Achtereekte pakte de winst op de 3000 meter, terwijl Kjeld Nuis en Patrick Roest respectievelijk het goud en zilver pakten op de 1500 meter. 

RELATED