HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 19 november 2017

Kramer schaatst naar indrukwekkende overwinning op 10 kilometer

Sven Kramer heeft op indrukwekkende wijze goud gewonnen de 10 kilometer van de World Cup in Stavanger. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo reed 12.50,97 naar zijn overwinning, een baanrecord. Vooral zijn slotronde van 29,5 was imponerend tijdens de eerste krachtmeting op deze afstand. 

Kramer begon rustig aan zijn race. Met rondjes van hoog in de 30 en laag in de 31 seconden volgde hij tegenstander Ted-Jan Bloemen lange tijd op enkele meters afstand. Met nog acht rondes te gaan zette hij zijn versnelling in en schaatste hij lage 30’ers en hoge 29’ers. Bloemen zat hem op de hielen, waardoor de Fries zijn hoge snelheid moest behouden. Maar met zijn zeer snelle slotronde liet Kramer zien dat er niets tegen hem te doen was.

Bloemen eindigde met 1,67 seconden achterstand op de tweede plaats. Erik-Jan Kooiman reed in 12.57,13 naar plek drie, terwijl Jorrit Bergsma met 13.01,24 op de vierde plaats eindigde. 

“We hebben allebei een fantastische rit gereden. Ik had Bloemen voor mijn gevoel in mijn macht”, zei Kramer. "Maar met nog acht ronden te gaan is er geen zekerheid dat je wint.”

Op dat moment plaatste de Fries een versnelling en verslikte zich vervolgens bijna in de kruising. "Ik reed 30,3 en dat was iets te snel want ik wilde op de kruising nog niet op kop schaatsen. Daarom remde ik wat”, keek Kramer terug op de kleine hapering. "Maar uiteindelijk had hij het denk ik toch wel door dat ik mijn versnelling had ingezet.”

De 31-jarige veelvoudig wereldkampioen liet overigens in aanloop naar de race niets aan het toeval over. Zijn schaatsen moesten onder handen genomen worden, maar in Noorwegen was niemand aanwezig aan wie Kramer zijn schaatsen toevertrouwde. Daarom liet hij goede vriend Wouter olde Heuvel invliegen om zijn schaatsen te slijpen. 

Vorige week had Kramer last van verkoudheid. “Als je je wat minder voelt, dan voel je je thuis waar je het beste bent. Voor mij is dat de 5 kilometer. Maar ik voel dat ik elke week beter word. De top op de 10 kilometer is erg breed. Dat zie je vandaag, ik kan me geen foutje permitteren.” 

Over twee weken staat de World Cup in Calgary op het programma. “Daar is de team pursuit heel belangrijk. Daarnaast wil ik een goede 5 kilometer rijden”, aldus Kramer.

RELATED