HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 5 februari 2018

Kramer schaatst officieus wereldrecord laagland 3000 meter in PyeongChang

Sven Kramer heeft in een trainingswedstrijd een officieus wereldrecord laagland geschaatst op de 3000 meter. De atleet van Team LottoNL-Jumbo kwam op de olympische baan in PyeongChang tot een tijd van 3.38,64. Hij verbetert daarmee zijn eigen wereldrecord die hij twee jaar geleden in Heerenveen schaatste.

Voor Kramer voelt het record als een bevestiging. "Ik heb al zes weken geen wedstrijd gereden, dus het is belangrijk om een goede rit te schaatsen", vertelt hij vanuit Zuid-Korea. "Ik wilde liever geen 5 kilometer rijden, omdat die afstand over zes dagen op het programma staat. Een drie kilometer is fijn om te rijden. Zeker als het gaat zoals het vandaag ging. Het was een vlakke rit." Volgens Kramer zegt de tijd "iets", maar niet "alles". "Op de vijf kilometer begint het pas echt na drie kilometer. Het gaat er vooral om wat voor gevoel ik eraan overhoud."

De schaatser is blij met zijn wereldrecord, maar blikt vooruit. "Ik kijk vooral naar de dingen die beter kunnen, dan dat ik in de euforie van het record blijf. De start was nu namelijk te langzaam, ook al begin in ik de buitenbocht." Kramer is van plan de 5000 meter op dezelfde snelle manier aan te vangen. "Ik denk dat ik dat kan."

Kramer heeft ter voorbereiding van de Spelen net als vorig jaar lang geen wedstrijden gereden. "Ik ben steeds heel goed als ik een periode geen wedstrijd heb gereden. Ik ben beter als ik mijn rust pak, dan als ik veel wedstrijden rijd", aldus de olympiër.

Patrick Roest heeft op de 1000 meter zijn persoonlijk record verbeterd. Hij schaatste in een trainingswedstrijd naar 1.10,22, een verbetering van 0,7 seconde. 

Zondag staat de olympische 5000 kilometer op het programma. Roest komt op 13 februari in actie op de 1500 meter.

RELATED