HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 20 januari 2018

Nuis en Otterspeer bezorgen Team LottoNL-Jumbo dubbelslag op 1000 meter

Kjeld Nuis en Hein Otterspeer hebben respectievelijk goud en zilver gewonnen op de 1000 meter van de World Cup in Erfurt. Nuis schaatste naar 1.08,57, de tweede tijd ooit gereden in Erfurt. Otterspeer eindigde met 1.08,96 vlak achter hem en pakte daarmee het zilver.

“Dit was een lekkere race”, vertelt Nuis na afloop. “Bij de start was het een beetje zoeken. Vanaf de tweede buitenbocht pakte ik het goed op en kon ik op mijn tegenstander jagen. Juist waar iedereen kapotging, reed ik goed door.” De schaatser van Team LottoNL-Jumbo had niet verwacht dat hij zo snel zou schaatsen. “Ik sta versteld van mijn tijd. Ik dacht eerder aan een tijd vlak onder de 1.09. Dat ik nog een paar tienden sneller ben, is mooi meegenomen. Het betekent dat ik op de goede weg zit.”

Nuis is in Erfurt actief op de 500 en 1000 meter, maar meldde zich af voor de 1500 meter én de tweede 500 meter. “Ik mag hier eigenlijk vijf keer aan de bak, maar na een zwaar trainingsblok is dat niet verstandig. Om een goede 1500 meter te rijden heb ik al mijn energie nodig”, vertelt hij. “De andere twee afstanden zie ik als snelle tempotrainingen in wedstrijdvorm. Het is goed om een paar keer mijn topsnelheid te bereiken. Morgen vlieg ik door naar Collalbo om daar duurtrainingen af te werken.”

Voor Nuis is het zijn elfde World Cup-zege op de 1000 meter. Met vijf overwinningen op de 1500 meter heeft hij in totaal zestien zeges. Daarmee staat hij op de achttiende plek op de ranglijst van individuele wereldbekeroverwinningen bij de mannen.

Otterspeer

Otterspeer reed met 1.08.96 de vierde tijd ooit in Erfurt. Hij eindigde met 0,4 seconde achterstand op de tweede plek. “Dit geeft een positief gevoel. De eerste ronde was subliem. Ik verslikte me in de laatste ronde, daar liet ik wat liggen. De druk op mijn benen was erg hoog en ik maakte een misser, waardoor ik wat snelheid en tijd verloor.”

De schaatser had niet verwacht dat zijn tijd goed zou zijn voor een tweede plaats. “Iedereen beet zich stuk. Alleen Kjeld kwam nog onder mijn tijd door. Dit is een mooie opsteker. Het was de afgelopen weken een bewogen periode. Ik ben blij dat ik weer op het podium sta. Het is de derde keer dit seizoen dat ik een World Cup-medaille haal, maar de eerste op de 1000 meter. Morgen wordt het een mooie dag met de 500 meter in het vooruitzicht.”

Patrick Roest finishte in 6.02,04 op de 5000 meter. Hij schaatste tot halverwege de rit rondes rond de 30 seconden, maar daarna verzwakte hij iets. In de een na laatste ronde herpakte hij zich en reed hij 30.1. In de laatste ronde versnelde hij nogmaals en finishte hij zeer snel met 29.1. Zijn tijd was uiteindelijk goed voor de zevende plek.

Sanneke de Neeling eindigde met 39,56 op de achttiende plaats op de 500 meter.

RELATED