HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 21 januari 2018

Nuis en Smeekens bezorgen LottoNL-Jumbo goud en zilver in Erfurt

Kjeld Nuis en Jan Smeekens hebben op de slotdag van de World Cup in Erfurt goud en zilver veroverd op respectievelijk de 1000 en 500 meter. Daarmee kwam de medailleoogst van Team LottoNL-Jumbo in Erfurt op tweemaal goud en tweemaal zilver.

Nuis begon als topfavoriet aan de 1000 meter en opende zeer voortvarend met een opening van 16,5 en een tussenronde van 24,9. De slotronde was niet geheel vlekkeloos (26,9), maar het bleek voldoende om zijn Noorse opponent Havard Lorentzen voor te blijven: 1.08,40 om 1.08,66.

“Het was stiekem een doel om het baanrecord te rijden”, vertelt Nuis na afloop. In eerste instantie leek het daar ook op. “Helaas werd mijn tijd met een honderdste van een seconde gecorrigeerd. Dus uiteindelijk is het een evenaring van het baanrecord.”

Zaterdag won de schaatser van Team LottoNL-Jumbo al de eerste 1000 meter. “Gisteren wist ik niet wat ik kon en verbaasde ik me over mijn eindtijd. Toen was mijn opening te min. Vandaag ging dat een stuk beter, maar reed ik met 26,9 weer een mindere slotronde.” Het was voor Nuis de laatste wedstrijd voor de Spelen. “Ik ben op de juiste weg. Gisteren ging het doorrijden in de laatste ronde goed, nu was mijn start juist weer beter. Ik ben blij dat ik uit twee races goede dingen kan halen.”

Otterspeer reed naar een tijd van 1.09,51. Daarmee werd hij zesde.

Smeekens

Smeekens finishte op de 500 meter in 34,95, een tiende langzamer dan winnaar Lorentzen. “Ik baal ervan dat ik tweede word. Als ik ergens aan meedoe, wil ik winnen. Zeker als ik zolang bovenaan het scorebord sta”, vertelt Smeekens na de wedstrijd. Vrijdag startte de schaatser niet op de eerste 500 meter vanwege maagproblemen. “Ik wilde geen risico’s nemen richting de Olympische Spelen. Vanochtend voelde ik me weer fit, dus daarom wilde ik meerijden. Uiteindelijk is dit een goede comeback.”

Smeekens is blij dat hij in de 34 seconden heeft gereden. “Als ik in 35,5 had gefinisht, was ik met een minder goed gevoel naar Collalbo gegaan. Momenteel train ik vooral op technische aspecten. Vandaag verliep 80 procent goed, maar de rest kon beter. Op trainingskamp ga ik daar hard aan werken.” 

Otterspeer finishte op de 500 meter als dertiende met 35,27.

Sanneke de Neeling reed op de 1000 meter naar een tijd van 1.18,16, maar ze werd gediskwalificeerd vanwege een foute wissel.

RELATED