HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 6 februari 2018

Nuis: het is nu zaak om scherp te worden

Nog zes dagen en dan staat Kjeld Nuis aan de start van de 1500 meter van de Olympische Spelen van Pyeongchang. De 28-jarige geboren Zuid-Hollander is er klaar voor: "Het is nu de kunst om scherp te worden voor de wedstrijden."

De pupil van coach Jac Orie is zaterdag aangekomen in het Zuid-Koreaanse PyeongChang. "Ik merk dat ik mijn vorm van de afgelopen weken heb doorgetrokken. Ik voel me fit. Ik heb me redelijk snel aangepast aan het tijdsverschil en schaats hier lekker."

De schaatser van Team LottoNL-Jumbo reed tijdens een starttraining eerder deze week een persoonlijk record op de 100 meter. "Dat voelt natuurlijk goed. Ik merk dat ik niet op de technische punten hoef te letten en makkelijk schaats."

Voor Nuis zijn het de eerste Spelen waar hij aan meedoet. Voor de twee voorgaande toernooien wist hij zich niet te plaatsen. Toch probeert hij daar zo weinig mee bezig te zijn. "Ik ben trots dat ik hier ben. Maar de grootte van het olympische dorp en de drukte gaan allemaal langs me heen. Ik richt me nu alleen op mijn eerste afstand."

Mogelijk dat hij na zijn 1500 meter even de oogkleppen zal afdoen, aangezien de 1000 meter 10 dagen later plaatsvindt. "Misschien ga ik dan een keer bij het shorttrack of een andere sport kijken om wat te ontspannen", zo vertelt hij. "Maar de komende dagen zal je me niet in het bergdorp vinden." 

Nuis zit met Sven Kramer, Jan Smeekens en Patrick Roest in een appartement in het olympisch dorp. "Het voelt als vanouds. Maar natuurlijk zijn er andere landen en sporten en is het wat groter dan tijdens de WK afstanden." Met zijn teamgenoten is Nuis dagelijks op de olympische baan te vinden. "Met Jan kan ik de snelle trainingen doen, dat is goed voor mijn snelheid." 

Op de 1500 meter zijn mannen als Koen Verweij, de Noor Sverre Lunde Pedersen en de Amerikaan Joey Mantia de grootste concurrenten.

Nuis hoopt zijn kunstje van vorig jaar, toen hij twee keer goud pakte, te herhalen op de Spelen. "Dit jaar heb ik sneller gereden dan ooit. Ik hoop deze vorm door te trekken en boven mezelf uit te stijgen."

Nuis en Roest starten op 13 februari op de 1500 meter. Tien dagen later schaatst Nuis de 1000 meter.

RELATED