HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 1 maart 2018

Nuis hoopt topvorm Spelen door te trekken naar WK sprint

Kjeld Nuis is na de Olympische Spelen in Zuid-Korea gelijk doorgereisd naar het Chinese Changchun voor het WK sprint. De olympisch kampioen op de 1000 en 1500 meter hoopt zijn topvorm van de Spelen door te trekken naar het toernooi om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Tijd om te vragen hoe het met hem gaat.

De Olympische Spelen zijn nu enkele dagen afgelopen. Hoe gaat het nu met je?

Het gaat goed. Ik krijg elke dag nog veel berichten, maar dat is alleen maar leuk. Ik ben wel sportman genoeg om te knop om te zetten, want ik moet nog een weekend aan de bak. Als het seizoen erop had gezeten, was ik lekker de kroeg ingegaan. Maar ik wil hier nog goed rijden, dus ik verwacht wel wat van het WK sprint.

Vind je het jammer dat je niet naar huis kunt?

Ja, ik mis mijn gezin en familie wel. Maar ik kan hier aan de gekte ontsnappen en ontspannen in mijn hotelkamer op de negentiende verdieping. Via social media, internet en mijn manager merk ik dat de gouden medailles veel los hebben gemaakt. 

Hoe bereid je je voor op het WK sprint na zulke succesvolle, maar drukke Olympische Spelen?

Ik heb woensdag pittige intervaltraining gedaan, maar dat was mijn enige zware training deze week. De fysiotherapeut blijft me behandelen, zodat mijn lichaam los blijft. Ik beweeg lekker en blijf in hetzelfde patroon als vorige week. Dus ik hoop dat ik in deze vorm behoud.

Je hebt in het verleden op het WK een keer zilver en een keer brons gehaald, maar nooit het goud gewonnen. Je pijnpunt lijkt vooral op de 500 meter te liggen.

Ik denk dat ik nu sneller ben dan voorheen. Op Spelen reed ik mijn snelste opening ooit op de 1000 én 1500 meter. Het accelereren gaat goed, maar de 500 meter is wel heel ander verhaal. Ik moet hetzelfde doen als dat ik op de Spelen deed. Als ik op elke afstand weer zo van start ga, verlies ik niet zoveel tijd op de 500 meter.

Wie zie je als je grootste tegenstanders?

Havard Lorentzen uiteraard. En Kai Verbij, dat is de huidige wereldkampioen sprint. Die mannen liggen vrij voor de hand, maar daarnaast verwacht ik dat Mika Poutala goed gaat zijn. Tegenstanders genoeg dus.

 Hoe kom je die twee wedstrijddagen door?

Meestal rust ik veel uit. Er zit weinig tijd tussen de afstanden, hoogstens anderhalf uur. Dus na een rit fiets ik wat uit en daarna ga ik op een matje liggen. Ik eet of drink iets, maar niet teveel. 

RELATED