HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 13 februari 2018

Nuis kroont zich olympisch kampioen op 1500 meter, Roest pakt zilver

Kjeld Nuis is olympisch kampioen op de 1500 meter geworden, terwijl Patrick Roest verrassend het zilver heeft gepakt. Nuis snelde in een baanrecord met 1.44,01 naar de gouden plak. Roest reed met 1.44,86 een persoonlijk record. 

Nuis opende snel met 23.2. De eerste volle ronde reed hij fenomenaal in 25.0. Daarna hield hij het verval beperkt en eindigde hij met 29.1. “Ik heb deze 1500 meter als een 1000 gereden”, vertelt de kersverse olympisch kampioen. “Maar ik had niet verwacht dat ik 25.0 zou rijden. De laatste binnenbocht was daardoor heel zwaar, maar dat maakt nu allemaal niet meer uit.”

De schaatser van Team LottoNL-Jumbo verbaasde zich tijdens zijn race over zijn Japanse tegenstander. “Hij startte heel snel en ik dacht: ‘het is even aanpoten nu’. Ik maakte me een rondje kwaad en toen schaatste ik dat rondje van 25.0.”

Voor Nuis is het zijn debuut op de Spelen. “Vorig jaar won ik goud op de WK afstanden, maar ik moet het hier nog maar even laten zien. Ik was heel gespannen, maar voelde dat ik de beste was. Deze medaille is me heel erg veel waard.”

Roest

Waar Nuis snel opende, begon allrounder Roest rustiger. Zijn kracht lag vooral in het lage verval gedurende zijn rit. Vooral in de een na laatste ronde van 26,79 pakte hij veel tijd op zijn concurrenten. Hij sloot de 1500 meter af met 28,01, de snelste slotronde van het veld.

“Ik ben zo blij met zilver, niet te geloven”, vertelt het jonge talent. Roest startte al vroeg, dus moest erg lang wachten totdat alle ritten geschaatst waren. “Ik zat op de tribune en zag dat iedereen zich stuk beet. Ik wilde graag podium rijden, maar wist dat het moeilijk zou worden.”

Vlak voor de start van het schaatsseizoen brak Roest zijn onderarm doordat hij tijdens een skeelertraining in botsing kwam met een tractor. “Ik heb dit seizoen maar weinig wedstrijden. Mijn eerste internationale 1500 meter reed ik ongeveer een maand geleden. Toen eindigde ik als veertiende”, vertelt de 22-jarige schaatser”. Maar achteraf hoor je mij niet klagen. Mijn seizoen is geslaagd. Dit is ontzettend mooi en gaaf.”

Roest verbeterde zijn persoonlijk record met een honderdste van een seconde. “Die reed ik tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi, dus dit mag je een hele goede race noemen. Ik had gehoopt dat het iets sneller zou zijn, want het laatste rondje kwam lastig”, analyseert hij zijn rit. 

Nuis is lovend over teamgenoot Roest. “Wat Patrick hier doet, is niet normaal. Superknap dat hij zilver wint. Echt te gek.”

Voor Team LottoNL-Jumbo is het de derde gouden medaille en de eerste zilveren medaille deze Olympische Spelen. Eerder werd Carlijn Achtereekte olympisch kampioene op de 3000 meter en pakte Sven Kramer het goud op de 5000 meter. 

RELATED