HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 30 december 2017

Nuis ook op 1500 meter onverslaanbaar, Roest in wachtkamer voor Spelen

Kjeld Nuis bleek zaterdag op het Olympisch Kwalificatie Toernooi onverslaanbaar op de 1500 meter. Hij finishte in 1.43,48 en start op daardoor zowel de 1000 als 1500 meter op de Olympische Spelen. Patrick Roest kwam in een persoonlijk record met 1.44,87 over de streep en zit in de wachtkamer voor een ticket voor PyeongChang. 

Nuis opende zeer snel in 23,34 en klokte vervolgens een rappe tussenronde van 25,2. In de volgende ronde had hij slechts een seconde verval. De laatste ronde reed hij in 28,6 waarmee hij tegenstander Koen Verweij nipt met 0,06 seconde voor bleef.

“Het is een fantastische week,” begint Nuis na zijn overwinning. “De tijden van vandaag zijn echt gestoord. We rijden op een heel hoog niveau. Helaas duik ik net niet onder het baanrecord.” De schaatser van Team LottoNL-Jumbo had niet verwacht dat hij zo snel zou rijden op de 1000 en 1500 meter. “Ik ging voor twee tickets. Het is geweldig dat het met deze tijden en deze vorm gebeurd.”

Nuis verwacht dat hij nog sneller kan op de 1500 meter. “Ik denk dat deze afstand beter kan. Ik heb vandaag optimaal gebruik gemaakt van de wissel met Verweij. Het laatste rechte stuk kon agressiever, maar het is wat het is.” De tijd van de Nederlander is slechts een tiende van een seconde achter het baanrecord van de Rus Denis Yuskov. “Hij heeft dit jaar op laagland nog niet onder de 1.44 gereden, dus hij moet nog maar laten zien of hij het kan. De Olympische Spelen worden heel spannend, maar ik ga alleen voor goud.” 

Roest

Roest kwam met 1.44,87 als derde over de streep en reed daarmee een persoonlijk record. “Dit is heel lekker. Ik rijd een PR van bijna een seconde, dus ik mag niet klagen.” De 22-jarige pupil van Jac Orie brak in september nog zijn onderarm en pols tijdens een skeelertraining. “Ik voelde me erg goed, dus ik wist dat ik het kon. Maar ik heb dit seizoen slechts twee keer de 1500 meter in wedstrijdverband gereden. Ik wist niet wat er mogelijk was. Dat dit eruit komt, is heel mooi.”

Dankzij zijn derde plek maakt Roest kans op de Olympische Spelen. “Zoals het er nu voorstaat, ben ik de eerste die niet zou mogen. Ik moet dus nog afwachten, maar het zou heel gaaf zijn als ik daar de 1500 meter mag rijden. Dan kan ik daar misschien nog een stapje zetten.”

Kramer

Sven Kramer eindigde 0,02 seconde achter zijn ploeggenoot op de vierde plek. Hij baalt er niet van. “Ik start op de team pursuit en de 5 en 10 kilometer. Daarnaast zitten er steeds maar drie dagen tussen de afstanden, dus dat is kort dag. Ik heb liever dat Patrick naar de Spelen gaat dan dat ik op de 1500 meter mag starten.” 

Hij kijkt positief terug op het OKT. “Ik werd elke dag beter. In het begin was ik niet helemaal fris omdat ik veel weg ben geweest. Dankzij deze wedstrijden ben ik weer superscherp,” zo concludeert Kramer. 

Douwe de Vries en Chris Huizinga eindigden beiden buiten de top 10.   

Carlijn Achtereekte finishte als vierde op de 5000 meter in 6.58,29 en komt daarmee niet in aanmerking voor een startplek op die afstand. Voor de 3000 meter, waar ze woensdag tweede werd, is het vrijwel zeker dat ze een ticket krijgt. Hetzelfde geldt voor Jan Smeekens op de 500 meter. Zondag wordt de definitieve selectie bekend gemaakt. 

 

RELATED