HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 11 maart 2017

Nuis pakt eindzege op de wereldbeker 1.000 meter

Tweevoudig wereldkampioen Kjeld Nuis heeft bij de afsluiting van het wereldbekerseizoen schaatsen in het Noorse Stavanger goud gepakt op de 1.000 meter. De 27-jarige Nuis was de enige die onder de 1:09 kon duiken en wint daarmee ook het eindklassement op de wereldbeker. Douwe de Vries zette een kroon op een lang ploegachtervolging seizoen met de eindzege in de wereldbeker. 

Na zijn wereldtitels bij de WK afstanden in Gangueung en het brons op de WK sprint in Calgary was Nuis nog niet verzadigd. De 27-jarige kwam op en top gemotiveerd aan de start en had zijn zinnen gezet op een tijd van onder de 1:08. Dat lukte niet maar de leider in de stand van de 1.000 meter reed een fantastische tijd met 1:08,76 en bleef daarmee de concurrentie ver voor. Nuis won de eindstand in de wereldbeker op 1.000 meter voor de Canadees Vincent De Haitre en Kai Verbij. 

“Ik had het ijs sneller verwacht vandaag”, zei Kjeld Nuis na zijn race. “Maar het was gewoon niet snel vandaag, eigenlijk zag je dat ook al eerder op de 500 meter. Ik had zin in een toetje na een fantastisch seizoen en dat heb ik mezelf gegeven hier. Ik blijf de anderen ver voor en dat al een heel seizoen. Zo kan ik met een lekker gevoel naar het volgend jaar gaan toewerken.”

500 meter
Op de voorlaatste 500 meter van dit seizoen miste Jan Smeekens net het podium dat overigens volledig oranje kleurde in Stavanger. Smeekens noteerde 35.01 en werd daarmee vierde. Veel scheelde het niet want de beslissing viel op een paar duizenden van secondes. Verbij had namelijk ook 35.01 genoteerd, maar was dus een fractie sneller. Morgen volgt een herkansing voor Smeekens en wordt het eindklassement op de 500 meter beslist. 

Ploegachtervolging
Nederland heeft zijn directe concurrent in de wereldbeker Noorwegen verslagen in een rechtstreeks duel op de ploegachtervolging. De Nederlandse ploeg moest winnen om de eindzege in de wereldbeker veilig te stellen. De Nederlanders hielden met onder andere Douwe de Vries de ploeg goed bij elkaar in de laatste ronde, daar waar de Noorse ploeg helemaal uit elkaar viel. In het eindklassement wint Nederland met 40 punten van Noorwegen. Japan was goed voor brons in het eindklassement.

5.000 meter
De nummer twee van het WK allround Patrick Roest trok zijn vorm door op de laatste 5.000 meter dit wereldbekerseizoen. Roest noteerde 6:20.25 waarmee hij vierde werd in de door Jorrit Bergsma gewonnen race. Douwe de Vries reed na de ploegachtervolging ook nog een 5.000 meter. De Fries kwam tot 6:26.17 en werd als negende geklasseerd. 

De Neeling
De enige vrouw van Team Lotto-Jumbo die vandaag aan de start kwam was Sanneke de Neeling. Op de 1.000 meter noteerde De Neeling een tijd van 1:18.24 waarmee ze 11e werd.

Morgen volgt de slotdag in Stavanger waar Kjeld Nuis van start gaat op de 1.500 meter.

RELATED