HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 23 februari 2018

Nuis pakt tweede goud na winst op 1000 meter

Kjeld Nuis heeft op de 1000 meter zijn tweede olympische gouden medaille gewonnen, een historische dubbel. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo finishte in een baanrecord in 1.07,95. Tien dagen geleden werd Nuis olympisch kampioen op de 1500 meter.

“Het was zo spannend. Ik heb er geen woorden voor”, vertelt Nuis nadat hij het olympische goud in ontvangst had genomen. Zijn grootste concurrent Havard Lorentzen zette eerder een scherpe tijd van 1.07,99 neer. Toen Nuis in de laatste rit aan de beurt was, maakte zijn tegenstander een valste start. “Ik was blij dat Poutala vals had, want ik stond niet goed. Bij de tweede start was ik wel goed weg.”

Nuis opende vervolgens zeer snel in 16,31. Zijn eerste volle ronde reed hij in 25 seconden. Met een verval van slecht 1,6 seconde finishte hij uiteindelijk in 1.07,95, slecht 0,04 seconden sneller dan Lorentzen. “Op het punt waar ik normaal mijn hoogste snelheid haal, liet ik het vandaag liggen. Anders was ik misschien nog wel 0,2 seconde sneller geweest.” Nuis had een lastige laatste wissel. “Het ging net goed, maar helaas had ik niets aan mijn tegenstander. Maar dat maakt ook allemaal niet meer uit. Het is gelukt. Ik heb gewoon twee gouden medailles.”

Er lag veel druk op de schouders van Nuis. “Iedereen vertelde me dat het erin zat en dat ik cool moest blijven. Ik heb geprobeerd deze wedstrijd als andere wedstrijden te rijden, maar het is wel andere koek.” 

Nuis heeft veel aan zijn teamgenoten gehad de afgelopen dagen. “Kramer zei gisteren: ‘doe nu maar rustig, je bent heel erg goed’. Patrick vroeg vanochtend nog tijdens zijn training of hij me nog ergens mee kon helpen en Smeekens stuurde een berichtje of het inrijden goed was gegaan. Het is fijn om hier met het team te zijn”, vertelt de schaatser.

Hij kreeg, in tegenstelling tot bij de andere afstanden, gelijk zijn medaille uitgereikt. “Bij het afspelen van het Wilhelmus kwam het pas echt binnen. Ik heb hier zo hard voor geknokt. Al het harde werken is beloond.”

 Orie

Zijn coach Jac Orie keek met veel spanning naar de wedstrijd. “Kjeld reed in de laatste rit en dat is moeilijk op de Olympische Spelen. Toen was er ook nog een valse start en een lastige wissel. Het zweet stond op mijn rug”, vertelt de succescoach eerlijk. “Maar hij heeft het geflikt en naar zich toegetrokken. Echt fantastisch.”

Orie is lovend over Nuis. “Hij is heel flexibel en heeft zich alsmaar verbeterd. Hij heeft vervelende tegenvallers gehad, maar gelukkig is dit het resultaat. Kjeld is de succesvolste schaatser bij het schaatstoernooi. Hij stond twee keer aan de start en heeft beide keren gewonnen. Dat is supercool.”

In totaal heeft Team LottoNL-Jumbo nu vier keer goud (Kramer, Nuis 2x, Achtereekte), eenmaal zilver (Roest) een eenmaal brons (Roest en Kramer op ploegenachtervolging) gehaald. Kramer start zaterdag nog op de mass start. 

RELATED