HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 4 maart 2018

Nuis pakt zilver op WK sprint

Kjeld Nuis heeft het zilver gepakt op het WK sprint in het Chinese Changchun. Hij won net als zaterdag de 1000 meter, terwijl hij op de 500 meter als veertiende eindigde. Over vier ritten kwam hij uiteindelijk 0,3 seconde tekort voor de overwinning die naar de Noor Havard Lorentzen ging. Kai Verbij eindigde vlak achter Nuis als derde.  

De olympisch kampioen baalt ervan dat hij het klassement niet heeft kunnen winnen. “Ik wilde het toetje. Het had gekund, maar het is niet gelukt.” Nuis reed de 1000 meter in 1.09,11. Lorentzen verloor daar 0,7 seconde, terwijl hij een marge had van 1 seconde. “Ik wilde 1.08,5 rijden, maar was niet scherp genoeg”, vertelt Nuis na de wedstrijd. De schaatser opende in 16,6 en reed in de eerste volle ronde 25,4. Vervolgens schaatste hij de slotronde in 26,9, het snelste rondjes van het veld. “Deze rit was niet in orde. Ik was te slordig, maar ik heb er alles uitgehaald.” 

Op de 500 meter eindigde hij in 36,26, op 0,3 seconden van winnaar Lorentzen. Nuis was niet ontevreden over de rit. “Ik was goed weg en reed in het begin zelfs naast Lorentzen. Na 50 meter kon hij beter accelereren, maar ik reed wel goede bochten. Het was een strakke 500 meter.”

De olympisch kampioen is blij dat het erop zit. “Ik wil heel graag naar huis”, vertelt hij emotioneel. “De spanning was weer zo hoog, daar ben ik wel klaar mee. Ik win al mijn afstanden hier, maar het is jammer dat ik niet de eindoverwinning pak.”

Toch kijkt Nuis positief terug. Hij beleefde vorige maand zeer succesvolle Olympische Spelen. Op de 1500 schaatste hij soeverein naar het goud, terwijl hij ook op de 1000 meter onverslaanbaar was. Nuis beëindigt zijn periode in Azië met zilver op het WK sprint. “Ik ga altijd voor het hoogst haalbare, maar meer zat er niet in. Toch was het een prachtig jaar.”

Volgende week rijden Sven Kramer en Patrick Roest het WK allround in het olympisch stadion in Amsterdam. 

RELATED