HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 29 december 2017

Nuis snelt met baanrecord op 1000 meter naar Olympisch ticket

Kjeld Nuis heeft met een baanrecord in Thialf op de 1000 meter zijn ticket voor de Olympische Spelen binnen. De schaatser kwam op het Olympisch Kwalificatie Toernooi tot 1.07,64, ruim drie tienden onder het oude record. De tijd is daarnaast ook het nieuwe wereldrecord op een laaglandbaan.

Nuis opende zeer voortvarend in 16,41 en klokte vervolgens een bijzonder rappe tussenronde van 24,8. In zijn laatste omloop had hij slechts 1,5 seconde verval waardoor de geboren Zuid-Hollander het baanrecord van Pavel Kulizhnikov aan flarden reed. De nummer 2, Koen Verweij, moest 0,7 seconde toegeven op Nuis.

“1.07,6, dat is wel een ’sick’ baanrecord. Deze tijd had ik niet verwacht. Het was een vlekkeloze 1000 meter. Ik denk dat dit mijn beste race ooit is. Ik ben gewoon superblij dat ik naar de Spelen ga,” vertelt de schaatser van Team LottoNL-Jumbo na afloop. “Ik had onderweg wel door dat ik zo snel reed, maar ik was goed met mijn eigen race bezig. Toen ik een ronde van 24,8 reed, hoorde ik ineens een hoop kabaal vanuit het publiek. Maar het lukte om gefocust te blijven.”

Nuis debuteert in Korea op de Olympische Spelen. “Het gaat de hele week al goed. Aan het begin van het seizoen was ik niet fit, maar nu wel. Als ik het ijs op stap, dan gaat het zoals het moet gaan. De 500 meter van afgelopen woensdag gaf vertrouwen, want ik reed een goede tijd.”

 

Vorig jaar werd hij wereldkampioen op dezelfde baan als waar de Spelen gehouden worden. “Als ik deze tijd daar rij, dan win ik goud.” Toch denkt hij dat het sneller kan. “Als ik op de laatste kruising tegen iemand schaats die dezelfde rondetijden als ik rijd, dan kan ik me daar naartoe vechten. Het kan twee tienden schelen, dus 1.07,4 is mogelijk. Dat vind ik een titelwaardige eindtijd.”

Otterspeer

Hein Otterspeer finishte met 1.08,73 op de vierde plaats en gaat niet naar PyeongChang. De sprinter is erg teleurgesteld. “Het is verschrikkelijk dat het er op dit moment niet uitkomt. Op het OKT moet je foutloos rijden. Dat deed ik woensdag op de 500 meter niet waardoor ik een startbewijs met vier honderdsten weggaf. Vandaag, op de 1000 meter, schaatste ik veel te moeilijk.” Wat de oorzaak hiervan is, weet hij niet. “Ik moest veel te hard werken en dat moest ik op het eind bekopen. Alles moet kloppen. Bij mij klopte er meer niet dan wel.”

Gerben Jorritsma en Jan Smeekens eindigden allebei buiten de top 10.

De Neeling

Sanneke de Neeling eindigde als tiende op de 1500 meter, waardoor ze niet naar de Olympische Spelen gaat. Toch kijkt ze niet ontevreden terug. “Ik rijd vandaag een persoonlijk record in Thialf, net als gisteren op de 500 meter. Het was een goede rit.” De Neeling baalt vooral nog van haar 1000 meter afgelopen dinsdag. “Ik reed vandaag op de 1500 meter het eerste rondje sneller dan toen. Op de 1000 meter had er veel meer ingezeten, die afstand heb ik echt verpest.” 

Op de laatste dag van het Olympisch Kwalificatie Toernooi staan de 5000 meter vrouwen met Carlijn Achtereekte en de 1500 meter mannen met Nuis, Douwe de Vries, Patrick Roest en Sven Kramer op het programma.

RELATED