HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 30 oktober 2017

Orie onder de indruk van pechvogel Patrick Roest

Een aanrijding met een tractor tijdens de skeelertraining van 15 september kwam Patrick Roest op een gebroken onderarm en pols te staan. Nog geen anderhalve maand later stond de 21-jarige schaatser uit Lekkerkerk aan de start van de NK afstanden in Heerenveen. Nog altijd niet pijnvrij en de onderarm nog in een brace. De stayer werd achtste, zesde en elfde op respectievelijk de 1500, 5000 en 10.000 meter.

“Het is ontzettend knap wat Patrick deed”, stelde trainer Jac Orie zondagmiddag in de catacomben van Thialf. “Zeker als je ziet waar hij vandaan komt. Het gaat bij hem niet om een breukje. Hij heeft twee flinke breuken. Hoe vaak heb je iemand zien rijden met een gebroken arm? Toch was het niet onverantwoord om hem te laten starten. Je grenzen opzoeken, dat is topsport. En we doen dit natuurlijk alleen als het medisch verantwoord is.”

Hoewel het ongeval Roests opbouw naar het seizoen behoorlijk verstoorde, wanhoopt Orie zeker niet. “Omdat het vroeg in het seizoen is en Roest veruit het meeste van de voorbereiding op het huidige seizoen heeft kunnen volbrengen, is er voor hem nog van alles mogelijk”, stelde hij. “Patrick heeft alleen de specifieke trainingen naar de wedstrijden toe gemist. Hij heeft het belangrijkste deel van de zomertraining gewoon gedaan en dat zie je terug. Hij heeft een goede basis kunnen opbouwen. Natuurlijk moet hij wedstrijdritme opbouwen en hij heeft de trainingen die daarmee te maken hebben nu niet goed kunnen doen.”

Terugblikkend op zijn races in Heerenveen sprong de vijf kilometer erbovenuit. Orie: “Die ging boven verwachting. Als je ziet wat hij heeft meegemaakt en dan zo kunt terugkomen, dan vind ik dat heel goed.” Roest kwam in die rit tot een respectabele tijd van 6.20,72. Een tijd waarmee de onfortuinlijke schaatser zelf, gezien zijn omstandigheden, behoorlijk tevreden was. “Het ging honderd keer beter dan de afgelopen weken. Ik was vijftien seconden sneller dan in Inzell”, zei hij.

Zijn zesde plaats betekende dat hij reserve is voor de eerste vier World Cup-wedstrijden van het seizoen. Dat betekende uiteraard een lichte teleurstelling. “Daar heb je niks aan”, doelde Roest op zijn reserveplaats. “Aan de andere kant: gezien waar ik vandaan kom, geeft dit wel vertrouwen voor de rest van het seizoen. Het was mijn snelste tijd ooit in Thialf en ik denk dat er nog veel meer in zit.”

Ook Orie wist dat. “Patrick komt er wel. Daar ben ik van overtuigd.”

RELATED