HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 27 januari 2018

Otterspeer en De Neeling voorlopig op podium NK sprint na dag 1

Hein Otterspeer en Sanneke de Neeling staan na dag 1 van het NK sprint voorlopig op het podium. De atleten van Team LottoNL-Jumbo nemen respectievelijk plaats twee bij de mannen en plaats drie bij de vrouwen in beslag. Chris Huizinga staat momenteel vierde in het klassement van het NK allround.

Otterspeer reed op de 500 meter in 35,20 naar de derde plek. “Daar ben ik absoluut niet tevreden over. Ik maakte een inschattingsfout op de kruising naar de laatste binnenbocht waardoor ik die verkeerd aansneed.” Op de 1000 meter eindigde hij als tweede in 1.08,91. “Die afstand ging goed, waardoor ik alsnog vlakbij leider Ntab in de buurt sta. Ik had liever met een afstandswinst naar huis gegaan, maar uiteindelijk gaat het over vier afstanden.”

De schaatser kijkt uit naar morgen. “Met mijn snelheid zit het goed, zeker gezien de 1000 meter van vandaag. Iedereen heeft tijdens een toernooi een mindere afstand. Hopelijk heb ik die nu op de 500 meter al gehad. Nu ben ik vooral bezig met de dag van morgen”, aldus Otterspeer.

De Neeling

De Neeling verdedigt zondag ook haar podiumplek. Ze finishte vandaag op de 500 en 1000 meter respectievelijk als vijfde en vierde. Morgen staan deze afstanden nogmaals op het programma van het NK sprint. “Het ging beter dan dat ik had gedacht. Ik was hele week niet fit, dus ik wist niet wat ik kon verwachten”, vertelt De Neeling na afloop. “Ik sta nu derde in het klassement, daar verbaas ik mezelf mee.”  

Het gat met de twee vrouwen boven haar is vrij groot. “Ik wil vooral twee hele goede races rijden. Ik denk dat ik morgen fitter ben dan vandaag, dus ook harder schaats. Ik word liever vierde met twee hele goede ritten, dan derde met twee flutritten.” 

Huizinga

Huizinga eindigde als negende op de 500 meter en als vierde op de 5 kilometer op dag 1 van het NK allround. “De 5 kilometer kon beter. Ik ben nog wat zoekende qua techniek”, legt Huizinga na afloop uit. “Mijn ritme was te traag op de rechte stukken, daardoor verzuurden mijn benen sneller. De komende tijd ga ik daar veel aandacht aan besteden.”

Op de 500 meter finishte hij in 37,49, een tiende boven zijn persoonlijk record. “Op die afstand reed ik vooral een sterke ronde. Aan de opening moet ik nog werken, maar voor een allround toernooi is dit een goede tijd”, vertelt Huizinga.

De twintigjarige pupil van Jac Orie hoopt na afloop van het NK allround op het podium te staan. “Het gaat de goede kant op. Morgen staat allereerst de 1500 meter op het programma. Ik denk dat ik op die afstand tegenover de huidige nummers twee en drie van het klassement meer tijd kan pakken”, vertelt hij. Als alles goed verloopt, start Huizinga ook op de 10 kilometer. “Van tevoren ga ik met mijn coach overleggen hoe ik het aan moet pakken. Ik rij die afstand pas voor de derde keer in wedstrijdverband, dus dat wordt spannend.”

RELATED