HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 24 januari 2018

Otterspeer: “Ik ga voor de winst op het NK sprint”

Hein Otterspeer staat aankomend weekend aan de start van het NK sprint in Thialf. Hij wil daar een plek afdwingen voor het WK sprint én Nederlands kampioen worden. Na twee goede afstanden in Erfurt afgelopen weekend, start hij met vertrouwen.

“Ik denk dat ik goed genoeg voor ben om te winnen. Ik ben eerder Nederlands kampioen geweest, dus het zit erin”, vertelt Otterspeer. Tijdens het NK sprint rijden de schaatsers twee keer de 500 meter en twee keer de 1000 meter. “Je kunt tijdens zo’n toernooi nergens iets laten liggen. Het is belangrijk om vier goede afstanden te schaatsen, maar vaak rijd je er één minder. Wie de minste fouten maakt, wint.”

Daarnaast wil hij een ticket voor het WK sprint afdwingen. “Kjeld en Ronald Mulder zijn sowieso geplaatst en er is nog één plek over. Kjeld start niet, maar Mulder wel. Dus het komt erop neer dat ik óf moet winnen óf tweede moet worden achter hem. Maar ik ga natuurlijk voor de winst.”

Otterspeer vindt het NK sprint mooi opgezet. “Ik ben eerder een toernooirijder dan een afstandsrijder. Ik ben specialist op de 500 en 1000 meter, dus ik beheers beide afstanden die we moeten rijden. Het is extra mooi dat er één winnaar is na vier races.”

De sprinter van Team LottoNL-Jumbo start dankzij het zilver op de 1000 meter van de World Cup in Erfurt met een goed gevoel aan de wedstrijd. “De eerste twee dagen zat ik daar dichtbij de winst. Met de tweede plek op de 1000 meter ben ik harstikke blij. Een podiumplek is altijd een mooi hoogtepuntje, dat is waarvoor ik het doe.” Volgens Otterspeer was het geen perfecte rit. “Er is ruimte voor verbetering. Dat geeft hoop voor het aankomende weekend.” 

Met het niet plaatsen voor de Olympische Spelen heeft hij het nog moeilijk. “Het was, en is, een bittere pil. Er bestaat nog een kleine kans dat ik rijd vanwege mijn reserveplek, maar ik verwacht dat Kai Verbij daar gewoon start. Het was mijn doel dit seizoen, maar de knop moet om. Nu richt ik me op het WK sprint. En om daar te mogen rijden, moet ik aankomend weekend in orde zijn.”

Naast Otterspeer staat Sanneke de Neeling aankomend weekend ook aan de start van het NK sprint. Chris Huizinga rijdt het NK allround. 

RELATED