HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 19 januari 2018

Otterspeer op slechts 0,11 seconde van het goud, maar wordt 8e

Hein Otterspeer is vrijdag in Erfurt op de 500 meter van de World Cup op slechts 0,11 seconde van het goud geëindigd. Toch vond de schaatser van Team LottoNL-Jumbo zijn naam pas terug op de 8e plaats.

Het verschil tussen winnaar Pavel Kulizhnikov en Otterspeer was iets meer dan een tiende van een seconde. “Het zit dit seizoen heel dicht bij elkaar”, vertelde Otterspeer na de wedstrijd. “Dit was mijn eerste start sinds twee weken, dus het was alles of niets. Ik kwam goed van mijn plek, maar miste de scherpte.” 

De pupil van Jac Orie waaide in de laatste binnenbocht ver uit waardoor hij wat tijd verloor. “Ik sneed de bocht te vroeg aan, waardoor ik in de andere baan terecht kwam. Na afloop zag ik dat ik met mijn tijd erg dichtbij de winst zat. Als het bij een paar kleine foutjes was gebleven, had ik kunnen winnen. Het geeft vertrouwen. Een paar dagen terug had ik niet verwacht dat ik hier met deze tijd zou staan.”

Twee weken geleden, voor de EK afstanden, had Otterspeer namelijk een lichte rugkwetsuur. “Het is een wereld van verschil met enkele dagen terug. Ik heb er anderhalve week heel veel last van gehad. Uiteindelijk is het op de valreep goed gekomen en ben ik fit genoeg om wedstrijden te rijden. Laat dit een generale zijn voor het NK sprint volgend weekend.”

Volgens de schaatser van Team LottoNL-Jumbo is een overwinning mogelijk op de tweede 500 meter van de World Cup. "De fouten die ik maak zijn overbrugbaar, net als de tijd van de winnaar. Dat neem ik mee naar de rit van zondag”, aldus Otterspeer. Dan staat de tweede 500 meter op het programma. Zaterdag start hij op de 1000 meter. 

Kjeld Nuis won eerder op de dag de 500 meter in de B-groep in 35,35.

Roest
Roest eindigde met een vlakke rit in 1.47,75 als twaalfde op de 1500 meter. “In het begin was het erg slecht, aan het eind kwam ik er lekker in”, zo vatte Roest zijn race samen. Hij werd, net als een aantal coaches uit andere landen, verrast door een extra baanverzorging die slecht aangekondigd was door de organisatie. “Daardoor begon ik te vroeg aan mijn warming-up waardoor ik niet scherp aan de start stond.”

Volgens Roest moet hij, ondanks zijn trainingsblok richting de Olympische Spelen, goed kunnen rijden. “Ik wilde een ‘oké’ 1500 meter laten zien. Deze tijd is redelijk, maar ik open in 24,9, terwijl 24,0 hier een goede opening is. Pas in de tweede ronde kwam ik er goed in. Mijn slotronde ging in 28,0, dat is goed. Maar toen was het al te laat”, besluit hij.  

Chris Huizinga maakte vrijdag zijn debuut in de World Cup. Hij eindigde op de 1500 meter in de B-groep als dertiende. 

Sanneke de Neeling maakte in de eerste bocht van de 500 meter een misstap en kwam er daardoor niet aan te pas. Ze finishte in 39,73 op laatste plek.

RELATED