HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 27 oktober 2017

Podium voor Kramer en De Neeling op NK afstanden

De eerste dag van de NK afstanden in Heerenveen heeft Team LottoNL-Jumbo twee bronzen medailles opgeleverd. Sven Kramer werd vrijdag derde op de 1500 meter bij de mannen, bij de vrouwen snelde Sanneke de Neeling naar de derde plaats op de 500 meter.

Kramer reed een tijd van 1.46,50 en pakte daarmee niet alleen het brons achter winnaar Koen Verweij, maar verzekerde zich zo ook van een ticket voor de World Cups. “Het was op zich een prima race”, zei de 31-jarige Fries. “Natuurlijk wilde ik graag winnen. Maar voor mij draait het uiteindelijk om de 5 en de 10 kilometer. Ik ben in ieder geval gewoon prima bij.”

Voor Kjeld Nuis liep de 1500 meter uit op een teleurstelling. Hij kwam tot een tijd van 1.47,20, wat hem de zesde plaats opleverde. Hij was daar, als specialist, vanzelfsprekend niet tevreden mee. “Het ging de hele week goed, maar deze race was echt niet goed”, zei hij. “Ik ben nu reserve voor de komende World Cups, maar daar zit ik niet op de wachten. Ook al rijd ik geen goede race, alsnog moet ik op het podium eindigen. Nu word ik door veel schaatsers voorbij gereden, dat doet zeer. Maar op de 1000 meter ga ik voor de eerste plek.”
Verder werd Patrick Roest achtste in een tijd van 1.47,80, reed Chris Huizinga naar de negende tijd in een persoonlijk record van 1.48,69 en werd Gerben Jorritsma achttiende in een tijd van 1.51,02.

Op de 500 meter voor vrouwen verraste Sanneke de Neeling met haar bronzen medaille. De 21-jarige sprintster reed een tijd van 39.27 en plaatste zich met haar derde plaats achter winnares Jorien ter Mors voor de World Cup. “Ik had dit zelf niet verwacht”, zei een breed lachende De Neeling, die tijdens haar race Floor van den Brandt klopte. “In het voorseizoen reed iedereen zo hard. Maar Floor is één van de beste sprintsters van Nederland en als je die dan achter je laat, weet je dat je op het podium kunt rijden.”

Bij de 3000 meter voor vrouwen reed Carlijn Achtereekte een tijd van 4.06,42. Ze was daarmee goed voor de vierde plaats en plaatste zich zo voor de World Cup-wedstrijden op deze afstand, vrijdag gwonnen door Antoinette de Jong. “Een mooi begin”, zei Achtereekte. “Hier krijg ik wel vertrouwen van. Dat ik me plaats voor de World Cups is goed om me te kunnen meten met de top. Zo kan ik groeien richting het Olympisch Kwalificatie Toernooi.”

RELATED