HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 10 maart 2018

Roest leidt na eerste dag WK allround, Kramer staat derde

Patrick Roest staat na de eerste dag van het WK allround aan de leiding. Hij won in het Olympisch Stadion in Amsterdam de 500 meter en finishte op de 5000 meter als vierde. Sven Kramer neemt de derde plek in beslag, nadat hij als tweede eindigde op de 5000 meter.

De omstandigheden op de ijsbaan waren zwaar. Omdat de wedstrijd in de buitenlucht plaatsvond, hadden de weersomstandigheden veel invloed. Roest begon zeer sterk aan de wedstrijd met een overwinning op de 500 meter. Hij finishte in 36,97. Door een snelle ronde van 26,6 kwamen zijn concurrenten niet aan zijn winnende tijd. “Ik weet dat snelheid erin zit want dat ging na de Olympische Spelen lekker. Ik moest uithalen op de 500 meter en dat is gelukt”, vertelt Roest. 

Kramer reed de eerste afstand van het WK allround in 37,43 en eindigde daarmee als zesde. “Ik reed een goede 500 meter, zeker als je naar het hele veld kijkt. Maar ik liet iets teveel liggen in de opening. Patrick pakt hier bijvoorbeeld bijna vijf seconden op mij”, aldus Kramer. Het verschil op de 500 meter wordt op het WK allround omgerekend naar de 5 kilometer. Daardoor was het verschil tussen Roest en Kramer vijf seconden.

5 kilometer

Op de 5 kilometer pakte Kramer drie seconden terug op zijn ploeggenoot. Hij eindigde in 6,34.15 als tweede, achter de Noor Sverre Lunde Pedersen. “Ik heb me twaalf ronden lang kapot geknokt”, vertelt Kramer na afloop. “Ik heb vaker zware 5 kilometers gereden, maar vandaag was het echt werken. Ik denk dat ik een prima tijd rijd voor deze omstandigheden.” De olympisch kampioen op de 5 kilometer merkte dat de omstandigheden steeds wisselden. “Op het lange stuk ligt er ‘glij-ijs’. In een van de buitenbochten ligt er schuurpapier, daar moet je doorheen ploeteren.” 

Waar hij zijn rondetijden eerst rond de 31,5 hield, verloor hij in de laatste twee ronden behoorlijk veel tijd. “Daar zakte ik gewoon in, dus dat was pittig.” Hij maakt zich geen zorgen om de 10 kilometer van zondag. “Ik haal er nog een flinke hap vanaf. Al met al was het niet slecht, maar ik had graag meer winst gepakt op Patrick.”

Roest reed de 5 kilometer in 6.37,06 en eindigde daarmee als vierde. Zijn tegenstander, de Rus Danila Semerikov, bleek een geduchte tegenstander. Tot de laatste meters streden de schaatsers om de winst, maar Roest trok uiteindelijk aan het langste eind. Halverwege kruiste de Rus ineens voorlangs, terwijl hij de gehele race achter Roest schaatste. 

Speciaal

“Ik schrok ervan, want ik had het niet door”, vertelt de pupil van Jac Orie. “Toen wilde ik alles geven om achter hem aan te gaan. Het is mooi om te horen hoe het publiek ermee omgaat en me naar de finish schreeuwde. Normaal hoor ik niet zoveel tijdens een race. Nu werd er zoveel lawaai gemaakt, dat was wel speciaal. ”

Waar Roest de eerste afstand in droge omstandigheden aan de start stond, regende het tijdens de 5 kilometer. “Het gebeurt niet vaak dat we wedstrijden in de regen rijden. Het is zwaar, maar ik heb er alles aan gedaan om een mooie tijd neer te zetten.” 

Roest eindigde vorig jaar als tweede op het WK allround, achter Kramer. “Dat wil ik graag overdoen. Misschien kan ik het Sven morgen lastig maken, maar Sven is nog altijd even goed als dat hij vroeger was. Dus als je Sven wilt verslaan, moet je van goeden huize komen.” 

Zondag staan de 1500 meter en de 10 kilometer op het programma. 

RELATED