HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 30 november 2017

Schaatsers Team LottoNL-Jumbo hopen op veel wereldrecords in Calgary

Sven Kramer, Jan Smeekens en Kjeld Nuis hopen dat er aankomend weekend veel wereldrecords geschaatst worden. De World Cup in Calgary staat namelijk op het programma, waar de schaatsbaan op hoogte ligt. Vooral de tijden op de 5 kilometer en 1000 meter kunnen scherper volgens de schaatsers van Team LottoNL-Jumbo. 

Momenteel staat het wereldrecord op de 5 kilometer op 6.03,32. “Ik hoop dat deze tijd er volgende week niet meer staat. Wel verbroken door mij natuurlijk”, vertelt Kramer op de ijsbaan in Calgary. “Of het haalbaar is hangt af van de luchtdruk en de kwaliteit van het ijs. Als die goed zijn, moet het zeker kunnen. Ik ben in goeden doen en als de omstandigheden in orde zijn, wil ik ervoor gaan.” 

Vorig seizoen schaatste hij tijdens de WK afstanden in Gangneung een wereldrecord op een laaglandbaan. “Dat was een betere rit dan toen ik hier mijn wereldrecord reed. Alles moet aankomend weekend samenvallen.”

Het is 10 jaar geleden dat Kramer het huidige record op de 5 kilometer vestigde. “Ik raakte hem die week daarvoor kwijt aan Enrico Fabris in Salt Lake City. Ik kan me herinneren dat ik de dagen in aanloop naar de wedstrijd in Calgary heel spannend vond. In Salt Lake City reed ik geen goede rit”, zegt de specialist op de lange afstanden. “Ik was jong, zat vol vuur en ging toen heel anders met de situatie om dan dat ik nu zou doen. Achteraf was het een hele mooie week, maar dat voelde toen niet zo. Uiteindelijk was ik heel erg blij dat ik het wereldrecord reed in Calgary.”

Terwijl Nuis twijfelt of de tijd op de 5 kilometer verbroken gaat worden, gokt Smeekens dat Kramer het record gaat aanscherpen: “Het zou mooi zijn als hij binnen de 6 minuten kan rijden, maar ik denk dat het 6.01 wordt. En de tijd op de 1000 meter wordt verbeterd door Kjeld of Hein.” 

1500 meter
Volgens Nuis wordt het een zware klus om het wereldrecord van Shani Davis op de 1500m (1.41,04) aan te scherpen: ,,Ik heb mijn Nederlandse record naast het wereldrecord gelegd. In de tussenronde kan ik nog wat winnen. Als ik daar een halve seconde sneller rijd, kan ik in de buurt komen.”  

Hij ziet meer kans op de 1000. “Dat is de eerste tijd die gaat sneuvelen, maar of dat dit weekend is weet ik nog niet. Vorig jaar zat ik er 9 honderdste vandaan, dus ik denk dat het te doen is.” 

De afgelopen twee World Cup-wedstrijden was Nuis niet helemaal fit. “Het was een hardnekkige verkoudheid, daar kwam ik niet makkelijk vanaf. Maar nu voel ik me elke dag beter en ben ik in orde. Ik heb een goed gevoel met het ijs. We gaan zien wat het waard is. 

500 meter
Pavel Kulizhnikov is met 33,98 wereldrecordhouder op de 500 meter. “Ik denk dat die tijd er ook aan gaat,” zegt Smeekens. “Ik gok dat het 33,82 wordt. En uiteraard hoop ik dat ik het wereldrecord rijd.” 

De 500 meter-specialist voelt zich goed. “Ik ben nu een week in Calgary, dus gewend aan de hoogte en het tijdsverschil. Ik heb nog een aantal dagen om de puntjes op de i te zeggen en er zondagmiddag te staan.” 

Het wereldrecord op de 500 meter is volgens hem magisch. “Maar vooralsnog ben ik nu vooral bezig om zondag goed te zijn. Uiteindelijk draait het om de Olympische Spelen in februari. Maar wat je gewonnen hebt, kun je alvast maar binnen hebben. Ik denk dat iedereen hier graag een wereldrecord rijdt.”

RELATED