HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 19 februari 2018

Smeekens buiten medailles op 500 meter

Jan Smeekens heeft geen medaille weten te bemachtigen op de 500 meter. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo finishte in zijn olympische race in 34,93. Daarmee eindigde hij op de tiende plaats, op 0,52 seconde van winnaar Havard Lorentzen.

“Dit is heel erg zonde”, vertelt Smeekens na afloop. “Ik kwam hierheen om iets magisch te laten zien, maar dat lukte vandaag niet.” Zijn start verliep niet optimaal. “Toen maakte ik een missertje, ik viel wat voorover. De rest van de race ging goed, maar het was niet goed genoeg.”

De voorbereiding van Smeekens verliep niet vlekkeloos. Zondag viel hij hard tijdens een training. “Niemand valt voor z’n plezier met dik zestig kilometer per uur in de kussens. Ik heb er een kleine whiplash aan over gehouden. Ik heb hoofdpijn en last van m’n nek.” Toch wil de sprinter het niet als excuus gebruiken. “Op een dag als vandaag dan moet ik er staan. Het zijn de Spelen, maar het is vervelend dat het nu is gebeurd.”

Toch hoopte de wereldkampioen op de 500 meter op meer. “Ik ga er altijd voor. Uiteindelijk wist ik niet wat voor rol het zou spelen. Dat zullen we nooit te weten komen. Maar het is wat het is, ‘als’ telt niet in topsport. Mijn droom was om op 1 te staan en dat is niet gelukt”, vertelt Smeekens eerlijk.

Woensdag rijdt Sven Kramer de ploegenachtervolging. Patrick Roest maakt ook deel uit van het team. Vrijdag staat de olympische 1000 meter met Kjeld Nuis op het programma, waarna Kramer op zaterdag nog in actie zal komen op de mass-start.

Tot nu toe veroverde Team LottoNL-Jumbo al drie keer goud (Kramer, Nuis, Achtereekte) en eenmaal zilver (Roest).

RELATED