HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 27 december 2017

Smeekens en Achtereekte vrijwel zeker van Olympische Spelen

Jan Smeekens en Carlijn Achtereekte hebben zich woensdag vrijwel zeker geplaatst voor de Olympische Spelen van Pyeongchang. Beide schaatsers van Team LottoNL-Jumbo eindigden bij het Olympisch Kwalificatie Toernooi op respectievelijk de 500 meter als 3000 meter als derde, waarmee ze zich officieus gekwalificeerd hebben.

Namens Team LottoNL-Jumbo startten Smeekens, Hein Otterspeer, Kjeld Nuis en Gerben Jorritsma op de 500 meter. Smeekens schaatste naar een tijd van 34,87 en lijkt daarmee de Spelen te halen, maar hij is nog niet zeker van zijn zaak. “Ik wil niet te vroeg juichen, dat heb ik al eerder gedaan. In het verleden was een derde plek voldoende, maar ik wacht nog af,” vertelt de sprinter na de wedstrijd. “Het was geen vlekkeloze rit. In de buitenbocht verloor ik tijd. Dat neemt niet weg dat ik tevreden ben met deze wedstrijd op zo’n spannend moment.”

Smeekens probeerde zich de afgelopen dagen niet blind te staren op zijn rit. “Het waren spannende weken. Ik heb geprobeerd te ontspannen, maar het was onmogelijk om er helemaal niet aan te denken. Er stonden zeven mannen aan de start die aanspraak maakten op een startplek. Het moest in één rit gebeuren. Het was de dood of de gladiolen.”

Nuis zette in de zevende rit als eerste van het deelnemersveld een tijd neer onder de 35 seconden. “Ik zit zeven honderdste achter de derde plaats. Dat is jammer, maar ik ben heel blij met mijn tijd.” De schaatser reed in Thialf nooit harder op deze afstand. “Wel een keer dezelfde tijd, maar toen opende ik sneller. Dat betekent dat ik nu in het rondje sneller was. Dat is heel erg goed voor de 1000 meter.”

Otterspeer grijpt met een vierde plaats net naast een startbewijs. “Het is heel erg zonde, ik weet dat ik het kan. Die vier honderdste die ik nu te kort kom, is zeker te overbruggen. Vanaf nu gaat de focus op de 1000 meter. Ik heb een goede opening en een goede eerste ronde, dus ik heb daar nog steeds vertrouwen in.” Jorritsma eindigde uiteindelijk als elfde. 

Achtereekte

Achtereekte finishte op de 3000 meter in 4.03,99, goed voor een derde plek. Haar officieuze plaatsing voor de Spelen is een kleine verrassing. “Ik had niet verwacht dat deze tijd voldoende zou zijn. Het was geen hele goed rit en meerdere vrouwen kunnen deze tijd rijden. Maar iedereen ging stuk in de laatste ronde. Ik ook, maar hield de schade nog beperkt.”

De lange afstand-specialiste startte in de derde rit en moest daardoor lang wachten voordat de uitslag binnen was. “Alle snelle vrouwen moesten nog komen. Ik had zo achtste kunnen worden, dus nadat ik binnen was gekomen was ik niet gerust.” Het voelt voor Achtereekte onwerkelijk dat ze waarschijnlijk naar Korea gaat. “In deze wedstrijd moest ik het laten zien. Dat is zo spannend aan dit toernooi. Iedereen is fit, iedereen is goed. In die vier minuten moest ik het op het ijs laten zien. Dat is gelukt.”

Nauta

Yvonne Nauta stond na haar zware blessure voor het eerst aan de start van een groot toernooi. In het voorjaar liep ze een meervoudige beenbreuk op. “Ik heb ervan genoten hier te starten. Ik wilde er een mooie race van maken in een vol Thialf. Dit is mijn eerste echte wedstrijd na mijn blessure en ik heb er het maximale uitgehaald.”

De 26-jarige schaatsster uit Heerenveen eindigde als twaalfde op de 3000 meter. “Dit is de snelste tijd van het seizoen. Natuurlijk hoopte ik dat het nog sneller zou gaan, maar ik merk dat ik nog te kort kom. De kracht in mijn rechterbeen is momenteel nog de helft van de kracht in mijn linkerbeen. Sinds een maand train ik weer vol mee met het team. Ik ben blij dat ik nu weer zo rijd.”

RELATED