HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 12 november 2017

Soevereine Kramer wint goud op 5000 meter bij World Cup Heerenveen

Sven Kramer heeft op soevereine wijze goud gewonnen op de 5000 meter tijdens de World Cup in Heerenveen. Hij schaatste voor eigen publiek in 6.12,88 naar de eerste plek. Kjeld Nuis finishte op de 1000 meter als zevende, Carlijn Achtereekte op de 3000 meter als elfde.

Kramer begon redelijk voorzichtig aan zijn race, maar zette op 3400 meter zijn versnelling in. Met een rondje van 28,9 reed hij hard weg bij tegenstander Ted-Jan Bloemen. Vervolgens kwam hij niet meer boven de 29,5. Met een fabuleuze slotronde van 28,9 reed hij naar de overwinning. Bloemen eindigde met 6.14,95 op de tweede plaats, Sverre Lunde Pedersen reed naar een tijd van 6.15,81. Concurrent Bergsma finishte als zevende op 5,68 seconden van Kramer.  

De overwinning geeft hem een voldaan gevoel. “Ik had de rit goed onder controle, ondanks dat het ijs er al lang lag. Naar omstandigheden ben ik supertevreden. Ik had in Inzell al laten zien dat ik goed ben. Het is lekker dat dat gevoel nu weer terugkomt.”

De schaatser van Team LottoNL-Jumbo had deze week last van een luchtweginfectie. “Ik voelde me niet superfit. Ik had ervoor kunnen kiezen om vrijdag en zaterdag van start te gaan met het risico om elke dag minder te worden. Maar ik heb ervoor gekozen om zo fit mogelijk de 5 kilometer te rijden.” Kramer vond het lastig om niet op de 1500 meter en ploegenachtervolging te starten. “Ik had voor ogen om hier drie dagen te schaatsen. In het voorseizoen rijd ik meestal alles. Maar als topsporter zit ik op een dun lijntje. Het is belangrijk om de juiste keuzes te maken.”

Nuis

 Ook Nuis was niet fit. De geboren Leidenaar finishte op de 1000 meter uiteindelijk als zevende met 01.09,06. “Gisteren had ik verhoging, vanochtend was het gelukkig weg. Deze tijd valt me eigenlijk nog mee, maar zo voelt dat niet. Ik vind het jammer dat ik bij de eerste internationale krachtmeting als een vaatdoek rondrijd. Vanaf het startschot heb ik geknokt, maar ik kwam tekort. Ik wilde in Thialf graag als eerste 01.07 rijden. Kulizhnikov schaatst die tijd vandaag wel, dus ik baal dat ik het niet heb kunnen laten zien.”

 Achtereekte

Daarnaast kwam Achtereekte in actie op de 3000 meter. Zij schaatste naar een tijd van 4.08,34 en belandde daarmee op de elfde plaats in de einduitslag. “De afgelopen dagen voelde ik me goed en ook de trainingen waren in orde. Technisch was de rit niet slecht, maar ik miste de power. Dit was een matig optreden” De 27-jarige schaatsster heeft keelpijn, maar wil dat niet als excuus gebruiken. “Misschien kostte het meer energie dan ik had verwacht. Ik moet ervoor zorgen dat ik weer beter word en ik verwacht dat ik volgende week aan de start sta van de 5000 meter.”

Volgende week staan de wereldbekerwedstrijden in Stavanger op het programma. 

RELATED