HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 28 oktober 2017

Sven Kramer pakt tiende titel 5000 meter op NK afstanden

Tien keer Nederlands kampioen op de 5000 meter tijdens de NK afstanden. Het illustreert de jarenlange dominantie van Sven Kramer op deze afstand. Relatief eenvoudig reed hij zaterdag in een tijd van 6.16,15 naar de gouden medaille, de eerste voor Team LottoNL-Jumbo van dit NK afstanden.

“Ik reed op zich een prima rit”, sprak Kramer na afloop in Thialf. “De omstandigheden waren zwaar, niemand rijdt toptijden, maar ik reed wel makkelijk die 6.16. Niet dat dat vanzelf gaat, het moet allemaal nog beter. Na de 1500 meter van gisteren was nu een 5000 meter rijden niet ideaal. Het voelt een beetje als allrounden. Maar ik klaag niet. Als je de wedstrijd wint, heb je makkelijk praten. Al met al is het voldoende.”

Voor Patrick Roest was zijn tijd van 6.20,72 een opsteker. Die was goed voor de zesde plaats. De schaatser uit Lekkerkerk is op de weg terug van een arm- en polsbreuk en was dan ook niet ontevreden. “Het ging honderd keer beter dan de afgelopen weken. Ik was vijftien seconden sneller dan in Inzell. Maar als je naar het klassement kijkt, is dat toch wel jammer, want als zesde ga je alleen als reserve mee naar de World Cups. Aan de andere kant: gezien waar ik vandaan kom geeft dit wel vertrouwen voor de rest van het seizoen.”

Roest eindigde nipt voor zijn teamgenoot Douwe de Vries, die met zijn tijd van 6.20,86 genoegen moest nemen met de zevende plaats. Het was bepaald niet waarop hij had gehoopt. “Het ging goed totdat ik Jan (Blokhuijsen, zijn tegenstander, red.) inhaalde. Daar had ik net te veel energie in gestoken en toen ontplofte ik.”
Chris Huizinga kwam tot een tijd van 6.27,03. Hij werd daarmee veertiende.

Op de 500 meter bij de mannen werd wereldkampioen Jan Smeekens vijfde achter winnaar Dai Dai Ntab. De 30-jarige schaatser uit Sneek kwam tot een tijd van 35,15 en die was net genoeg voor plaatsing voor de eerste vier World Cup-wedstrijden van het seizoen.

“Een tijd van 35.1 is niet superslecht, maar ook niet het je van het. Dan weet je dat het spannend wordt”, doelde Smeekens op het winnen van een World Cup-ticket. “Rijden op 99 procent is net genoeg om me te plaatsen, maar de rit verdient geen schoonheidsprijs. Ik kwam niet lekker weg, ik was te gehaast en zat niet diep genoeg. Dat kost je allemaal tienden van een seconde. De 500 meter is een competitieve en spannende afstand. We moeten allemaal met de billen bloot en zorgen dat je te gekken ritten rijdt.”

Zijn teamgenoot Hein Otterspeer was net iets sneller geweest. Hij werd vierde in een tijd van 35,13 en verzekerde zich daarmee ook van deelname aan de eerste vier World Cups. Kjeld Nuis reed 35,44 en moest zich tevredenstellen met de zevende tijd. Gerben Jorritsma reed 35,65 en werd tiende.

Op de 1500 meter bij de vrouwen was Carlijn Achtereekte de beste schaatsster van Team LottoNL-Jumbo. De inwoonster van Lettele snelde naar een tijd van 1.59,04 en pakte daarmee de negende plaats achter winnares Jorien ter Mors. Sanneke de Neeling moest het doen met de dertiende plaats. Zij kwam tot een tijd van 1,59,94.

RELATED