HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 8 januari 2017

Sven Kramer voor de 9e keer Europees kampioen allround

Sven Kramer heeft voor de 9e keer goud gewonnen op het EK Allround. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo stond halverwege het toernooi aan de leiding en zag op de slotdag dat die positie niet meer in gevaar kwam. Op de 1500 meter moest Kramer 0,01 seconde toegeven op de Rus Yuskov. Op de 10 kilometer wist de 30-jarige Fries in de slotfase zijn directe tegenstander Jan Blokhuijsen achter zich te laten. 

 

De allrounders begonnen hun slotdag met de 1500 meter. In de laatste rit tegen Blokhuijsen schaatste Kramer naar een tijd van 1.46,55. Deze tijd was een honderdste langzamer dan 1500 meter specialist Denis Yuskov. Kramer is blij dat hij ook de 'schaatsmijl' beheerst. “Een honderdste achter Yuskov is gewoon goed. Ik heb naast de lange afstanden nu ook de 1500 meter onder controle. Je kan wel zeggen dat ik een wapen meer heb.”

 

Snel slot op de 10 kilometer  

 

De laatste rit van het toernooi was de 10 kilometer tussen Kramer en Blokhuijsen. Het Nederlandse onderonsje begon met een valse start van Kramer. “Ik gleed weg met mijn schaats, dat moet kunnen.” Daarna stond Blokhuijsen op de lijn, maar werd er niet afgevlagd. “In de geest van de wedstrijd gefloten, zo noemen ze dat toch? De juiste beslissing wat mij betreft. Regels zijn regels, maar ik ben blij dat er ruimte is voor interpretatie”, sprak Kramer. Toen het startschot voor de tweede maal had geklonken ging het publiek uit zijn dak.

 

Beide Nederlanders gaven niks op elkaar toe en lange tijd werd er op het schema van de toenmalige toptijd van Bart Swings gereden. Met nog 4 ronden te gaan draaide Kramer de gaskraan open. De Fries schaatste zijn laatste ronden in 30,6, 29,7, 29,1 en sloot af met een 28,4. Met die tijden op het rondebord kwam de allrounder met een grote glimlach over de streep. “De 10 kilometer zo afsluiten geeft een fijn gevoel. Ik ben blij dat ik die macht weer heb.”

 

Topvorm

 

Met een gouden medaille op zak is Kramer zeer tevreden met het afgelopen allroundtoernooi. Hij is in topvorm en dat beaamt hij. “Het gaat goed, ik ben fris en dat maakt het allemaal een stuk makkelijker en leuker. Ik heb het plezier weer helemaal terug.” Volgens Kramer is dat ook toe te schrijven aan zijn ploeg. Je kan wel zeggen dat ik behoorlijk gewend ben aan mijn nieuwe samenwerking. Dat is een van de redenen dat het nu zo goed gaat.”

 

Niet alleen zijn fysieke gesteldheid maakte dit toernooi tot een succes. “Het is een mooi weekend geweest, een goede toevoeging op de kalender. Dit is een vernieuwing die gericht is op tijdrijden. Dat is wat mij betreft de basis van het schaatsen, zo snel mogelijk van a naar b.” De publieke belangstelling zorgde volgens Kramer voor het extra zetje naar een geslaagd toernooi. “Het is lang geleden dat het weer zo vol zat, er is vaak kritiek op de schaatssport maar we hebben een fantastisch weekend gehad. Natuurlijk is het al mijn negende titel, maar het is wel prachtig om het voor thuispubliek te doen.”

 

 

Douwe de Vries 5e

 

Team LottoNL-Jumbo schaatser Douwe de Vries beëindigde het EK allround met een 5e plaats in het klassement. De Fries schaatste op de 1500 meter naar een tijd van 1.48,75 (11e). Op de 10 kilometer schaatste de 34-jarige De Vries 13.24,83 (4e) in een rit tegen de Noor Sindre Henriksen.

RELATED

17 november 2017 in Schaatsen

Otterspeer snelt naar zilver op 500 meter