HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 3 november 2018

Team Jumbo boekt bijzondere prestatie met vijf World Cup-tickets op 1500 meter

Team Jumbo heeft tijdens de tweede dag van het World Cup Kwalificatietoernooi in Thialf voor een bijzondere prestatie gezorgd. De ploeg van coach Jac Orie veroverde op de 1500 meter bij de mannen alle vijf de tickets voor de eerste wereldbekers van het seizoen. Antoinette de Jong bemachtigde haar tweede ticket voor de World Cups. Na haar zege op de 1500 meter was ze nu de snelste op de 3000 meter. 

De 1500 meter werd gewonnen door Patrick Roest. De 22-jarige allrounder noteerde een persoonlijke record (PR) van 1.44,42 (was 1.44,86, red.) en bleef daarmee zijn teamgenoten Kjeld Nuis (1.44,51), Douwe de Vries (1.46,06), Thomas Krol (1.46,40) en Sven Kramer (1.47,34) voor. Chris Huizinga eindigde als achtste met een tijd van 1.47,83, een PR.   

De prestatie van Team Jumbo is uniek. Nooit eerder wist één ploeg alle World Cup-tickets op een bepaalde afstanden te veroveren. "Het is natuurlijk hartstikke leuk dat we op één afstand alle tickets weten te bemachtigen", sprak coach Orie na afloop van de schaatsmijl. "We zijn ooit een keer eerste, tweede, derde, vierde en zesde geworden op een afstand, maar dit is nog wel een stukje mooier." 

Voor Roest was het al zijn tweede zege van het weekend. Vrijdag wist hij in een baanrecord (6.08,98) al de 5000 meter te winnen. "Ik wist dat ik goed was, maar deze vorm verbaast mij wel een beetje", keek Roest met een tevreden gevoel terug. "Dat ik hier 1.44,42 zou rijden, had ik niet verwacht. Dit soort tijden geven een hoop zelfvertrouwen. Het gaat goed, maar ik ben niet bang dat ik te vroeg in vorm ben. Ik denk namelijk dat het nog wel beter kan." 

Nuis, die regerend olympisch kampioen is op deze afstand, baalde na afloop een beetje van zijn tweede plaats. "Mijn eerste 1500 meter van het seizoen is altijd wat minder. Vorig jaar eindigde ik hier als zesde. De race ging goed tot 1100 meter, maar vanaf de kruising begon ik foutjes te maken. Natuurlijk is het jammer dat ik hier niet win, maar ik ben blij dat mijn tweede World Cup-ticket binnen is." 

De Jong
Net als Roest maakte Antoinette de Jong opnieuw indruk. De 23-jarige allroundster, die vrijdag al de 1500 meter won, was op de 3000 meter opnieuw de snelste. Met een tijd van 4.01,79 bleef ze Melissa Wijfje (4.03,18) en Esmee Visser (4.04,10) ruim voor. De overige twee World Cup-tickets gingen naar Ireen Wüst (4.04,13) en Reina Anema (4.04,35). 

"Het is fijn dat ik opnieuw heb kunnen laten zien wat ik in me heb", aldus De Jong. "Het is mooi om de drie kilometer te winnen en ik ben blij met de manier waarop ik momenteel rijd. Toch ben ik ook niet te blij, want natuurlijk besef ik dat het seizoen nog lang is. De echte piekmomenten moeten pas later in het seizoen komen, dat realiseer ik me, maar ik ben ervan overtuigd dat er nog veel meer in zit." 

Na twee dagen staat Team Jumbo op dertien World Cup-tickets. "We zijn goed bezig, maar direct na de laatste race ging de focus alweer op morgen. Er zijn nog een hoop belangrijke afstanden te rijden en ook daar willen we er weer alles uithalen. Aan het eind van het toernooi gaan we de balans opmaken en het aantal tickets tellen", aldus Orie.  

RELATED