HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 29 oktober 2017

Twee keer zilver op slotdag NK afstanden

De derde dag van de NK afstanden in Heerenveen heeft Team LottoNL-Jumbo zondag twee zilveren en een bronzen medaille opgeleverd. Bij de mannen pakte Sven Kramer de zilveren medaille op de 10.000 meter, Kjeld Nuis snelde naar een zilveren plak op de 1000 meter. Bij de vrouwen pakte Carlijn Achtereekte een bronzen medaille op de 5000 meter.

Voor Nuis betekende het zilver revanche voor zijn teleurstellende 1500 meter van vrijdag. Hij werd zondag tweede achter winnaar Kai Verbij in een tijd van 1.08,52. “Ik had moeten winnen; mijn rit was zeker niet vlekkeloos”, bleef Nuis zelfkritisch. “Maar ik heb veerkracht getoond door me naar zilver te vechten. Daar ben ik wel trots op. Helaas had ik op de laatste kruising niet de macht om door te trekken. Daar baal ik wel van; het niveau is gewoon hoog.”

Nuis’ ploeggenoot Hein Otterspeer stelde teleur door zesde te worden in een tijd van 1.09,49. De 28-jarige schaatser begreep er niets van. “Blijkbaar wilde ik te diep zitten. Ik kon geen vermogen meer leveren”, zei hij. “Het is zo’n verschil ten opzichte van vorige week. Toen was ik een seconde sneller. Dat terwijl ik voor mijn gevoel vandaag niets anders deed. Een 1.09 had niet gehoeven. Wel ben ik blij dat ik me op de 500 meter voor de World Cups heb geplaatst.”
Jan Smeekens werd dertiende in een tijd van 1.10,40. Gerben Jorritsma eindigde twee plaatsen lager. Hij kwam tot een tijd van 1.10,56.

Eerder op de dag pakte Sven Kramer het zilver op de 10.000 meter door een tijd te rijden van 12.58,02. De zesvoudig Nederlands kampioen, die winnaar Jorrit Bergsma uiteindelijk voor zich moest dulden, kon op deze afstand pas in de slotfase van zijn race het verschil maken met zijn tegenstander Erik Jan Kooiman. Die bleef tot zes ronden voor het eind in Kramers kielzog, maar een versnelling van de Fries bleek de genadeslag.

Dat het uiteindelijk net niet genoeg was voor de winst, vond Kramer ‘jammer’. “Het liefst word je Nederlands kampioen. Het liefst wil je elke race winnen. Vandaag is het niet gelukt”, blikte hij terug. “Het moet beter, ik moet makkelijker mijn rondjes kunnen rijden, maar voor de eerste tien kilometer van het seizoen is het best goed. Al had ik wel gedacht dat het wat makkelijker zou gaan.” Terugkijkend op het weekend, was hij niet ontevreden. “Ik ben drie keer gestart (1500m, 5000m en 10.000m, red.) en ik heb me drie keer voor de World Cups geplaatst.”

Ploeggenoot Douwe de Vries moest zich tevredenstellen met de achtste plaats. De Fries reed daarvoor een tijd van 13.14,46. De van een blessure herstellende Patrick Roest kwam tot een tijd van 13,25.11 en werd elfde.

Brons
Op de 5000 meter bij de vrouwen was er brons voor Carlijn Achtereekte. De 27-jarige schaatsster uit Lettele kwam tot een tijd van 7.00,86 achter winnares Antoinette de Jong (6.59,65). “Natuurlijk wil ik nog meer, maar het was een goede, stabiele rit”, zei een tevreden Achtereekte, die zich en passant plaatste voor de eerste vier World Cup-wedstrijden van het seizoen.

“Tijdens de rit dacht ik alleen maar vechten, vechten, vechten. Er zit zeker nog meer in, maar hier krijg ik zelfvertrouwen van. Nu doorgroeien naar een hoger niveau. Ik kan nu internationaal meedoen.” Daar hoopt ze het nodige profijt van te hebben. “Want op het Olympisch Kwalificatie Toernooi moet je gewoon de beste zijn. Voor nu bekijk ik het per wedstrijd.”

Voor Sanne in ’t Hof, die bij Team LottoNL-Jumbo meetraint, leverde de 5000 meter een mooi persoonlijk succes op. De negentienjarige Schalkhaarse kwam tot een dik nieuw persoonlijk record van 7.15,55. Ze reed daarmee bijna vijftien seconden van haar oude toptijd en werd daarmee tiende.

Bij de 1000 meter voor vrouwen werd Sanneke de Neeling vijfde. Achter winnares Jorien ter Mors (1.15,94) kwam ze tot een tijd van 1.16,80. Ook zij stelde een World Cup-ticket veilig.

RELATED