HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 2 december 2017

Tweemaal goud en een keer zilver voor Team LottoNL-Jumbo in Calgary

De schaatsers van Team LottoNL-Jumbo hebben op de tweede dag van de World Cup in Calgary twee keer goud en een keer zilver behaald. Kjeld Nuis reed naar de tweede plek op de 1000 meter, terwijl Hein Otterspeer eerder op de dag dezelfde afstand in de B-groep won met een persoonlijk record. Sven Kramer eindigde op de eerste plaats op de ploegenachtervolging met het Nederlandse team.

Nuis startte in de een na laatste rit tegen concurrent Pavel Kulizhnikov. De Rus startte zeer snel en Nuis bleef niet ver achter. De Nederlander reed de hele race vlak achter zijn tegenstander en kwam in de laatste meters nog heel dicht in de buurt. Na afloop van de race bleek dat Kulizhnikov te vroeg na het uitkomen van de binnenbocht door de blokken heen reed met diskwalificatie als gevolg. Kai Verbij finishte op de eerste plaats, 0,02 voor Nuis. De Noor Havard Lorentzen completeerde het podium.

“Ik opende heel goed, maar daar is alles mee gezegd. Het kan nog een stuk beter”, vertelt Nuis. Hij reed de eerste 200 meter in 16,3 seconden. Zo snel opende hij nog nooit op de 1000 meter. “Maar ik moet streng zijn voor mezelf. Vooral de laatste kruising was niet goed. Dat heeft ook met zelfvertrouwen te maken. Ik wilde te graag bij Kulizhnikov vandaan rijden, dat is niet goed.” De schaatser van Team LottoNL-Jumbo verwachtte al dat de Rus gediskwalificeerd zou worden. “Ik zag hem door de blokken gaan, hij kon het niet houden. Toen ik het zag dacht ik gelijk: ‘gas geven, we zien het wel’. Het is de moeilijkste bocht, iedereen probeert hem daar te houden.”

Nuis had gedacht dat er meer in zou zitten. “Ik voel dat het sneller kan. We reden nek aan nek naar de streep, ik verwachtte iets mooiers. Ik heb hier 1.06,5 staan. Maar de omstandigheden waren ook niet optimaal. Ik moet dit meenemen naar morgen en goede dingen laten zien op de 1500 meter.” 

Ploegenachtervolging

Kramer pakte met Koen Verweij en Jan Blokhuijsen goud op de ploegenachtervolging. Het team reed 3.36,11, goed voor de tweede tijd ooit gereden en een baanrecord. “De missie is geslaagd”, zegt Kramer. “Om eerlijk te zijn was het wel even spannend. We konden ons geen fouten permitteren, maar ook geen risico’s nemen. Ik wilde met het team een degelijke rit rijden, ook al zouden we tweede of derde worden. Maar met een degelijke rit winnen we alsnog. In deze opstelling hebben we fantastisch gereden.”

Otterspeer

Otterspeer ging eerder op de dag van start op de 1000 meter in de B-groep. Met 1.07,14 won hij de wedstrijd én reed hij een persoonlijk record. “Ik ben heel blij dat ik mezelf weer verbeterd heb. Maar ik ben nog meer tevreden over de eerste 700 meter. Ik hoorde dat ik daar een paar tiende onder het huidige wereldrecord reed.”

Volgens hem verliep de rit bijna vlekkeloos. “In de laatste binnenbocht wilde ik de snelheid behouden, maar ik nam hem technisch niet goed wat veel kracht kostte. Daardoor verlies ik wat in de slotronde, anders had ik 1.06 gereden. Maar ik ben blij dat ik deze tijd heb gereden. Met twee keer 1.07 deze week kan ik met een goed gevoel richting het Olympisch Kwalificatie Toernooi afreizen.”

Sanneke de Neeling startte op de 1000 meter. Ze finishte in 1.15,31 op de veertiende plek.

Zondag staan de 500 en 1500 meter met Jan Smeekens, Hein Otterspeer en Kjeld Nuis op het programma.

RELATED