HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 31 december 2017

Vijf schaatsers van Team LottoNL-Jumbo naar de Olympische Spelen

Team LottoNL-Jumbo is tijdens de Olympische Winterspelen van PyeongChang vertegenwoord met 5 schaatsers. Sportkoepel NOC*NSF en schaatsbond KNSB maakten zondag de definitieve deelnemerslijst bekend en daarop prijken onder andere de namen van Sven Kramer, Kjeld Nuis, Jan Smeekens, Carlijn Achtereekte én Patrick Roest.

Vooral voor de 22-jarige Roest was het een ongetwijfeld een spannend moment, toen rond 12.00u de namen officieel kenbaar werden gemaakt. De pupil van coach Jac Orie eindigde zaterdag tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi verrassend als derde op de 1500 meter en stapte daarmee de wachtkamer in voor de Olympische Spelen. Uiteindelijk kreeg hij rond het middaguur het vliegticket naar Zuid-Korea overhandigd.

Kramer stelde uiteindelijk liefst 4 startbewijzen zeker. De 3-voudig olympisch kampioen kwalificeerde zich in Heerenveen voor de 5 en 10 kilometer, maar zal Nederland ook vertegenwoordigen op de team pursuit én de mass start. Op dat laatste onderdeel zal hij een koppel vormen met Koen Verweij. Beide mannen maken ook onderdeel uit van de selectie van de team pursuit, samen met Jan Blokhuijsen.

Net als Roest maken ook Kjeld Nuis en Carlijn Achtereekte hun debuut op de Olympische Spelen. Nuis zal acteren op de 1000 en 1500 meter, de disciplines waarop hij regerend wereldkampioen is. Achtereekte ontvangt een startbewijs voor de 3000 meter. Jan Smeekens heeft zich gekwalificeerd voor de 500 meter, de afstand waarop hij een klein jaar geleden de wereldtitel greep. Dat gebeurde op dezelfde baan waar in februari om de olympische medailles wordt gestreden.

De Olympische Spelen van PyeongChang vinden plaats van 9 tot en met 25 februari. De eerste schaatswedstrijd wordt gehouden op 10 februari, als de 3 kilometer voor vrouwen (met Achtereekte) op het programma staat. Een dag later strijdt Kramer voor titelprolongatie op de 5 kilometer.


RELATED