HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 2 november 2018

Zeer succesvolle eerste dag voor Team Jumbo op World Cup Kwalificatietoernooi

Team Jumbo is het World Cup kwalificatietoernooi ijzersterk begonnen. De formatie van coach Jac Orie veroverde in Thialf maar liefst zeven tickets voor de eerste wereldbekers van het seizoen. Patrick Roest sloot de succesvolle eerste dag af met een baanrecord op de 5000 meter.

Roest nam het in de laatste rit van de 5000 meter op tegen teamgenoot Sven Kramer. De 22-jarige allrounder was een klasse apart en noteerde een baanrecord van 6.08,98. Het vorige record, dat sinds februari 2015 in handen van Kramer was, stond op 6.09,65. De 32-jarige Fries eindigde zelf als derde in een tijd van 6.17,09. Douwe de Vries veroverde met de vierde tijd (6.17,90) ook een ticket voor de wereldbekercyclus. 

"Het is erg speciaal om hier een baanrecord te rijden", zei Roest na afloop van zijn rit. "Thialf bestaat al lang en er zijn al veel grote wedstrijden hier gereden. Dat ik nu op de 5000 meter de snelste tijd in handen heb, is gaaf. Ik kijk met een tevreden gevoel terug op mijn rit." 

"Ik ging weg op mijn tijd van Inzell, waar ik twee seconden van mijn PR afhaalde en een tijd van 6.13,00 noteerde. Het ijs was goed en de rondetijden kwamen zo makkelijk. Ik zat al heel snel onder dat schema en toen was het alles-of-niets. Kwestie van doorbeuken. Het is mooi dat ik Sven hier heb verslagen, maar dat zegt natuurlijk niks over de volgende race op de 5000 meter. Ik heb hem nog lang niet afgeschreven.'' 

De Jong
Eerder op de avond maakte Antoinette de Jong indruk op de 1500 meter. De 23-jarige allroundster was met een knappe tijd van 1.55,41 ruim de snelste op de schaatsmijl. Joy Beune wist met een derde tijd (1.57,25) ook een ticket voor de eerste World Cups te bemachtigen. Ireen Wüst werd tweede: 1.56,84.  

"Ik had vanmorgen bij het inrijden voor het eerst het gevoel dat ik goed aan het schaatsen was", gaf De Jong na haar race toe. "Dit is een overwinning op mezelf. De 1500 meter is een lastige afstand voor mij en in negen van de tien gevallen gaat deze afstand niet naar behoren, maar op de een of andere manier was het geloof en het vertrouwen er vandaag bij de start, waardoor ik kon laten zien wat ik in mij heb." 

"Toen ik mijn tijd van 1.55,41 op het bord zag, dacht ik: hoe dan? Dit is een laagland PR voor mij en ik zit maar negen tienden boven mijn persoonlijk record. Ik kijk met een zeer tevreden gevoel terug op mijn race. Dit doet me heel goed zo vroeg in het seizoen." 

Smeekens 
Ook op de eerste afstand van de dag, de 500 meter, veroverde Team Jumbo twee tickets. Jan Smeekens eindigde met een tijd van 35,04 nipt achter winnaar Kai Verbij (35,03) op de tweede plaats en Kjeld Nuis werd derde (35,19). 

Smeekens was na afloop te spreken over zijn optreden. "Dit was een goede race. Het was een spannende week, want in de voorbereiding hield het allemaal nog niet over en gisteren ging ik nog onderuit tijdens de training. Als schaatser train je de hele zomer keihard om op twee afstanden, vandaag en in december, goed te zijn, dus als het er op het moment dat het moet allemaal uitkomt, geeft dat een kick. Gelukkig lagen alle puzzelstukjes net op tijd in elkaar en mag ik me op gaan maken voor de World Cups."

RELATED