HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 6 januari 2018

Zilver voor Achtereekte op 3000 meter EK afstanden

Carlijn Achtereekte heeft zilver behaald op de 3000 meter van de EK afstanden in het Russische Kolomna. Ze schaatste naar een tijd van 4.06,81. Hein Otterspeer eindigde als achtste op de 1000 meter. 

Achtereekte startte in de laatste rit. Halverwege lag ze op schema voor de derde plek, maar dankzij een aantal sterke slotrondes greep ze het zilver. Uiteindelijk eindigde ze op anderhalve seconde van winnares Esmee Visser. 

“Ik heb een dubbel gevoel, maar Esmee heeft terecht gewonnen,” vertelt Achtereekte na de wedstrijd. “Ik heb het de gehele race laten liggen. De rit was stabiel, maar niet bijzonder. In de rondjes was ik steeds net te langzaam, dat kon ik niet meer goed maken.” De schaatsster van Team LottoNL-Jumbo is blij met haar huidige vorm. “Vanaf de wereldbeker in Calgary laat ik zien dat ik steady ben en een goed niveau heb.”

Achtereekte plaatste zich vorige week voor de 3000 meter op de Olympische Spelen. Later deze maand reist ze af naar het Italiaanse Collalbo voor een trainingskamp. “Daar ga ik hard trainen en werken aan kleine dingen. Soms heb ik bijvoorbeeld moeite met de gelijke slag te houden. Ook moeten mijn timing en ritme vanaf de start goed zijn, dan doe ik mee voor de overwinning.”

Volgens Achtereekte was het goed om af te reizen naar Rusland. “Ik word beter van zo’n race. Vorige week waren het geen optimale ritten vanwege de spanning. Hier sta ik relaxter aan de start. Dit is een mooie training om een goede rit neer te zetten.”

Otterspeer

Otterspeer eindigde met 1.09,91 als achtste op de 1000 meter. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo liep enkele dagen geleden een licht rugkwetsuur op, waardoor hij met pijnstillers aan de start stond. Vrijdag moest hij vanwege zijn blessure de 500 meter laten schieten. “Gisteren zat ik me op te eten, dus vandaag wilde ik rijden. Ik heb eerst vanochtend afgewacht. De training ging vrij goed, daarom heb ik in overleg besloten te starten.”

De Nederlander stond met pijnstillers aan de start. “Ik word er dof van. Tijdens de rit merkte ik dat ik de diepe hoeken niet kon zoeken. Mijn opening ging moeizaam en ik voelde tijdens de race dat ik niet goed bezig was,” vertelt Otterspeer. “Ik heb alles eruit gehaald wat erin zat, maar te veel fouten gemaakt.”

Toch kijkt Otterspeer niet negatief terug op de EK afstanden. “Ik word hier beter van, al rijd ik een slechte rit. Ik had niet verwacht er na deze blessure weer te staan. Nu wil ik weer zo snel mogelijk de oude worden.”

RELATED