HomeSchaatsenNieuws
Schaatsen | 28 januari 2018

Zilver voor Otterspeer op NK sprint, De Neeling pakt brons

Hein Otterspeer heeft zondag bij het NK sprint net naast de titel gegrepen. De sprinter van Team LottoNL-Jumbo eindigde op de slotdag weliswaar op het podium op de tweede 500 en 1000 meter, maar kwam net te kort om Dai Dai Ntab in het klassement voorbij te streven. Sanneke de Neeling veroverde bij het vrouwentoernooi brons.

Op het toernooi, waar onder anderen Kjeld Nuis ontbrak, schaatste Otterspeer in 35,24 naar de derde plek op de 500 meter. Op de 1000 meter werd hij in 1.09,01 nipt tweede. "Dit is een heel teleurstellend weekend", vertelt de atleet van Team LottoNL-Jumbo na de wedstrijd. "De races op de 500 meter liepen niet. Ik kwam steeds moeilijk uit de startblokken en ben een stuk minder fit en explosief dan gewenst."

De precieze oorzaak daarvan weet Otterspeer niet. "Misschien komt het door alle races van afgelopen maanden. Op dag 1 van de EK afstanden ben ik door mijn rug gegaan en daar heb ik twee weken veel last van gehad. Ik hoopte hier goed te zijn, maar op de 500 meter miste ik duidelijk iets. Het is een duur grapje", vertelt hij. "Zilver was het hoogst haalbare. Ik voel dat mijn lichaam op is, dus de komende tijd ga ik mijn rust pakken", besluit Otterspeer. 

De Neeling

De Neeling finishte op de 500 meter in 38,95 waarmee ze tweede werd. Op de 1000 meter kwam ze in 1.16,84 over de streep, goed voor de derde plek. "Ik schaatste vandaag twee goede ritten, dus ik ben blij met het brons", vertelt de schaatsster. "De afgelopen week ben ik ziek geweest. Gisteren merkte ik dat nog, maar vandaag was ik alweer een stuk fitter."

Het afgelopen seizoen van De Neeling was niet wat ze ervan had gehoopt. "Het was echt slecht, maar met de laatste 1000 meter kan ik iets. Dat was echt een goede rit."

Huizinga

Chris Huizinga viel op dag 2 van het NK allround van het podium. "Daar baal ik van. Ik was hiernaar toegekomen om een medaille te pakken", vertelt hij na afloop. In verband met de Olympische Spelen waren er veel afmeldingen voor het toernooi, waardoor de meeste toppers ontbraken.

Het twintigjarige talent reed op de 10 kilometer met 13.29,26 ruim tien seconden van zijn persoonlijk record af. Daarmee was hij niet snel genoeg om zijn podiumplek te verdedigen. "Ik ben niet tevreden over mijn rit. Mijn vorige persoonlijke record schaatste ik een jaar geleden en dat was ook geen goede race." Volgens Huizinga komt dat vooral door gebrek aan ervaring. "Ik merkte, net als gisteren, dat mijn techniek beter moet. " Op de 1500 meter eindigde hij als derde in 1.49,67. "Dat was een goede rit. Hier kan ik de komende tijd mee verder."

RELATED