HomeWielrennenNieuws
Wielrennen What's Happening | 25 januari 2017

Antwan Tolhoek is bezig aan zijn transformatie, van schaatser tot klimmer

Ook dit jaar heeft Team LottoNL-Jumbo een aantal nieuwe renners aangetrokken. Tijd om eens kennis te maken met de jongste nieuwkomer, Antwan Tolhoek. De 22-jarige Zeeuw is prof sinds 2015 en is klaar om als WorldTour-renner de wereld te veroveren. En dan te bedenken dat vier jaar geleden alles nog in het teken stond van het ijs en de schaatsmarathons. 
Antwan Tolhoek is pas 22 jaar oud en komt over van Roompot Oranje Peloton. Bij deze Nederlands pro-continentale formatie debuteerde hij in 2016 als profwielrenner. Toch waren het niet zijn eerste wedstrijden in een shirt van een profploeg. Eind 2015 mocht de jonge renner stage lopen bij Team Tinkoff. Daar zagen de ploegleiders als snel dat er voldoende talent in zat, maar dat hij nog wel een aantal jaren moest groeien. Tolhoek deed dat en in 2017 rijdt de jonge Zeeuw als WorldTour-renner in het peloton.
Je kan wel zeggen dat zijn carrière een vlucht heeft genomen nadat hij besloot om zich volledig op het wielrennen te richten. “Als ik zo terugkijk kan je wel zeggen dat het snel gegaan is, eind 2013 heb ik besloten om volledig op het fietsen te gaan richten. En amper vier jaar later ben ik een WorldTour-renner. Het was al die tijd zeker mijn doel, maar dat het zo snel ging had ik niet durven dromen.” Ondanks dat Tolhoek pas serieus koerst sinds 2014 was fietsen niet onbekend voor hem.  
Schaatsen
Tolhoek werd 22 jaar geleden geboren in een huis waar fietsen belangrijk was. Zijn vader Patrick Tolhoek was profrenner en heeft zelfs de Tour de France een aantal keer gereden. Toch leek het er lang op dat Antwan Tolhoek niet profwielrenner maar profschaatser zou worden. “Met schaatsen is alles begonnen. Ik schaatste met schaatsers uit de buurt en zij namen mij mee naar trainingen en wedstrijden. Voor ik het wist reisde ik door heel Nederland om wedstrijden te schaatsen.” Dat schaatsen deed hij niet zonder resultaat. “Ik was vooral erg goed in marathons, maar kon ook aardig mijn weg vinden op de lange baan. Toen ik bij de junioren reed hoorde ik bij de top van Nederland en was het tijd om mij volledig te gaan focussen op het schaatsen. Ik verhuisde naar Heerenveen en werd gecoacht door Henk Angenent, een groot Nederlands schaatsicoon en winnaar van de laatste Elfstedentocht.” 
Juist Henk Angenent dwong Antwan Tolhoek om kritisch na te denken over zijn toekomst. “Het schaatsen was heel leuk, alleen vroeg ik mij telkens af of ik wel elk jaar de hele zomer wilde trainen voor een aantal wedstrijden op natuurijs, waarvoor je al snel naar het buitenland moet uitwijken.” Tolhoek dacht goed na en besefte dat de fiets toch wel aanlokkelijk was. “Ik besloot om alles op het wielrennen te gaan zetten om uiteindelijk prof te worden.” In 2014 reed Tolhoek voor de clubploeg WV De Jonge Renner en al snel werd hij ontdekt door het opleidingsteam Rabobank Development Team. ”Mijn jaren als wielrenner zijn snel gegaan, eerst bij WV de Jonge Renner en toen al gelijk door naar het Rabobank Development Team.” Toch komt volgens Tolhoek dit niet als grote verassing. “Toen ik op het hoge niveau schaatste trainde ik bijna net zoveel op de fiets als dat ik dat nu als wielrenner deed, je kan dus wel zeggen dat ik een aardige basis had voordat ik wielrenner werd.” 
Zeeuwse klimmer
Tijdens zijn jaar bij het Rabobank Development team werd alles serieuzer en begon Tolhoek zich te ontwikkelen als renner die vooral bergop goed mee kan komen. Voor een renner uit het vlakke Zeeland kwam hij de bergen vooral tegen tijdens wedstrijden. “Bij koersen met heuvels kon ik lang meekomen en ook zocht ik steeds vaker de heuvels op om te gaan trainen. Klimmen is een specialiteit wat je vooral kan trainen door heel veel in de bergen te zijn en dat is ook iets wat ik graag doe.” Volgens Tolhoek is er geen mooier onderdeel aan de wielersport dan het klimmen. “Het is gewoon jij op je fiets in gevecht tegen de berg. Afzien tot aan de top, dat vind ik wel erg mooi.” Ook bij Team LottoNL-Jumbo wil Tolhoek zijn klimmerscapaciteiten verder ontwikkelen. “Bij Team LottoNL-Jumbo hoop ik nog meer koersen bergop te kunnen rijden om zo een betere klimmer te worden. Ik start in februari al in de Ruta del Sol en ook de Ronde van het Baskenland staat op mijn programma. Vooral die Baskische koers schijnt de zwaarste meerdaagse wedstrijd van het jaar te zijn. Dus ik ben benieuwd hoe ik daar bergop ga rijden.”
Zijn trainingsomgeving rondom Yerseke is vlakker dan vlak en het is voor Tolhoek dan geen overbodige luxe om af en toe de Ardennen op te zoeken. Op dit moment woont hij nog thuis bij zijn ouders, maar als het aan hem en de ploeg ligt gaat dat binnenkort veranderen. “De bedoeling is dat ik wat dichterbij de heuvels kom te zitten. Dit zal betekenen dat ik vaker in de buurt van Lanaken zal zijn om daar met een aantal ploeggenoten meer te gaan trainen. Voor mijn carrière als klimmer is dit een logisch gevolg.” Toch zal Tolhoek zich altijd een echte Zeeuw voelen. “Het is mooi om als Zeeuw in het profpeloton te rijden, er wonen veel wielerliefhebbers in Zeeland en het is mooi om te zien dat deze mensen mij steunen. Bij mij in de buurt weet ondertussen iedereen wel dat ik wielrenner ben en ook tijdens het trainen is het natuurlijk prachtig om mijn nieuwe shirt aan de mensen in de buurt te tonen.”
Bergtrui in een WorldTourkoers
De afgelopen jaren werd het al snel duidelijk dat Antwan Tolhoek ooit bij de grootste Nederlandse ploeg zou willen gaan rijden. “Bij het Rabobank Development Team kwam het besef dat ik WorldTour-renner wilde worden. Tijdens de zomer kreeg ik bij Tinkoff de kans om mee te trainen tijdens hun zomerkamp en niet veel later werd mij een stagecontract aangeboden.” Dat contract greep hij met beide handen aan en tussen de profs liet hij zich meermaals van voren zien. Toch werden zijn goede prestaties niet beloond met een contract bij Tinkoff. “Het was toen wel balen dat ik geen prof bij Tinkoff zou worden, ook andere WorldTour-ploegen, waaronder LottoNL-Jumbo, toonden interesse maar waren vrij duidelijk, ik was nog wel erg jong. Er is daarna met een aantal ploegen contact geweest en al vrij snel werd duidelijk dat Roompot Oranje Peloton graag met mij in zee wilden gaan. Die ploeg heeft een Zeeuwse basis en gaf mij ontzettend veel kansen. Dat was natuurlijk fantastisch.” 
Bij de Pro-continentale formatie ontwikkelde Antwan Tolhoek zich als snel als volwaardig profrenner. “Aan het begin van het seizoen had ik het wel even zwaar in de Ruta del Sol, maar al snel begon het te lopen. Vooral in de Ronde van Zwitserland was ik in topvorm en heb ik dat mooi kunnen laten zien.” Dat hij dat heeft laten zien kunnen wielerliefhebbers beamen. Tolhoek sprong dag na dag mee in de kopgroep en won uiteindelijk de bergtrui tussen alle ploegen uit de WorldTour. “Dat was een mooie binnenkomer, die bergtrui was een soort doorbraak en heeft mij een stap verder gebracht, al snel werd duidelijk dat ik mijzelf op kon gaan maken voor een stap hogerop.” 
In 2017 start Tolhoek bij Team LottoNL-Jumbo. War veel renners tijdens een overstap naar de WorldTour wisselen van trainer is dat bij Antwan Tolhoek niet het geval. Voor het derde jaar op rij zal de jonge Zeeuw begeleid worden door Grischa Niermann, die net als Tolhoek dit jaar de overstap maakt naar Team LottoNL-Jumbo. “Ik vind het ontzettend tof dat Grischa Niermann als ploegleider bij de ploeg is betrokken. Sinds mijn tijd bij het Rabobank Development Team hebben we een goede band met elkaar. Tijdens mijn periode bij Roompot bleef hij mij begeleiden en onze samenwerking was altijd goed. Ik ben blij dat ik daar ook volgend jaar weer mee door kan gaan. De ervaring van Grischa heeft mij al veel geholpen en je kan wel zeggen dat die stappen die ik afgelopen jaar gemaakt heb mede te danken zijn aan het werk van Grischa.
Klassementsrenner
Klimmen is dus een van de specialiteiten van de jonge renner uit Zeeland. Dan komt al snel de vraag of Tolhoek zichzelf als klassementsrenner wil zien. “Natuurlijk wil ik dat, een algemeen klassement is het pure wielrennen. Drie weken lang afzien en daarvan de beste zijn. Dat is het hoogst haalbare in de wielersport. Ik hoop dat ik mijn klimmerscapaciteiten kan verbeteren om ook in etappekoersen mee te doen voor een klassement.” Tolhoek heeft weinig ervaring met het rijden van een goed klassement. “Ik heb het wel een aantal keer geprobeerd maar het is vooral de tijdrit waar ik het moeilijk mee had. Laat dat nu net een discipline zijn waar Team LottoNL-Jumbo veel tijd in steekt. Ik hou me de komende tijd meer bezig met het trainen op de tijdritfiets en ook vanuit de ploeg zal ik geholpen worden om ook dit onder de knie te krijgen. Ik kon vroeger ook vijf kilometer hard schaatsen dus dat in mijn eentje afzien tegen de klok moet er wel in zetten.” Aldus een gemotiveerde Tolhoek. 
Over zijn doelen van dit jaar is hij vrij duidelijk.”Natuurlijk wil ik veel leren, maar stiekem heb ik een ander belangrijk doel. Ik wil in een grote ronde starten en die uitrijden. En dan niet starten omdat ik graag in een grote ronde start, maar ik wil geselecteerd worden omdat de ploeg vindt dat ik het aankan. Als ik realistisch ben weet ik dat de Vuelta mijn eerste kans daarop is. Ik ga er alles aan doen om mij dit seizoen te laten zien en een selectie voor deze drieweekse koers afdwingen. Want een grote ronde rijden, dat is precies de reden waarom ik mijn schaatsen heb ingeruild voor de racefiets.”

RELATED

31 maart 2017 in Wielrennen What's Happening

Team LottoNL-Jumbo trekt in juli op hoogtestage naar Oostenrijk

28 maart 2017 in Wielrennen What's Happening

Jonge renners hebben zich in Limburg voorbereid op vervolg seizoen

6 maart 2017 in Wielrennen What's Happening

Voel de magie van Strade Bianche

15 februari 2017 in Wielrennen What's Happening

Juan José Lobato put vertrouwen uit debuut

"Ik had niet verwacht dat ik het seizoen zo goed zou beginnen."