HomeWielrennenNieuws
Wielrennen | 17 april 2018

Boom dit jaar ambassadeur Freedom Ride

Lars Boom is dit jaar onze ambassadeur van de Freedom Ride. De Brabander is daarmee hét gezicht van de derde editie van de unieke wielertocht, waarbij op 5 mei fietsen in vrijheid centraal staat op 5 mei. Naar verwachting meer dan duizend mensen stappen op Bevrijdingsdag op de racefiets om gezamenlijk 120 kilometer af te leggen door Noord-Brabant. 

 Onderweg passeert het peloton diverse plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Ook Steven Kruijswijk en Stef Clement nemen deel aan de Freedom Ride, waarvan de start en finish bij het Bevrijdingsfestival in Den Bosch zijn.

De Freedom Ride is in 2016 voor het eerst gereden. De tocht is ontstaan om de maatschappelijke thema’s vrede en vrijheid op een nieuwe manier onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. De twee voorgaande edities van de Freedom Ride werden in Gelderland en Limburg verreden.
Aan de tocht neemt een breed scala aan mensen deel. Naast reguliere wielerliefhebbers zijn op 5 mei ook onder anderen veteranen, politiemensen en bekende Nederlanders oud-wielrenners te bewonderen. Zo staan Joop Zoetemelk en Jan Janssen – de enige Nederlandse Tourwinnaars – aan de start in Den Bosch. Oud-burgemeester van Den Bosch Ton Rombouts zal niet alleen meerijden met het peloton, maar ook één van de sprekers zijn tijdens een ceremonie halverwege de tocht.

De 120 kilometer lange pelotonsroute, die om 10.00 uur start, voert de deelnemers langs diverse plaatsen waar levensveranderende gebeurtenissen hebben plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Zo maken renners op een bijzondere manier kennis met een deel van het cultureel erfgoed van Brabant”, verwacht programmadirecteur Femke Klein van Brabant Remembers. Er is ook een kortere variant van de route, die gaat over 85 kilometer. Deze afstand kan individueel worden afgelegd.

Tijdens de Freedom Ride rijden deelnemers onder meer een ronde over het Museum Bevrijdende Vleugels in Best, dat het verhaal vertelt van de geallieerde operatie Market Garden in september 1944. Verder trekt het peloton langs het 18 Septemberplein in Eindhoven, vernoemd naar de bevrijding van die stad op 18 september 1944. Na ongeveer 65 kilometer wordt voor een ceremonie gestopt op de Generaal Majoor de Ruyter van Steveninck Kazerne in Oirschot. Op de terugweg richting Den Bosch wordt nog langs Nationaal Monument Kamp Vught gefietst en dóór een museumhal van Fort Isabella, waar speciaal voor de gelegenheid een tentoonstelling is ingericht over het Regiment Wielrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Video: Boom fietst langs bijzondere punten Freedom Ride 

RELATED

14 oktober 2018 in Wielrennen

Team LottoNL-Jumbo vierde in Hammer Series

13 oktober 2018 in Wielrennen

Video: Bram's laatste wedstrijd